Een dankjewel aan alle mantelzorgers!

Elk jaar op 10 november organiseert ElkWelzijn in samenwerking met gemeente Culemborg de Dag van de Mantelzorg. Op deze dag spreken zij hun waardering uit voor al het werk wat mantelzorgers jaar in, jaar uit doen. Vanwege de corona ging het dit jaar anders als anders.

Foto: Burgemeester Gerdo van Grootheest verrast mantelzorger Latupeirissa met een cadeaubon op de Dag van de Mantelzorg (fotograaf: Martin Smit).

Dag van de Mantelzorg 2020

“We mogen heel dankbaar zijn voor al die Culemborgers die mantelzorger zijn.”, aldus het college van burgemeester en wethouders (B&W) in gemeente Culemborg. “We waarderen hun tomeloze en liefdevolle inzet voor een ander. Vaak elke dag zijn zij de steun en toeverlaat van Culemborgers die het niet meer alleen redden. We zijn erg onder de indruk van deze grote menselijkheid, in Culemborg zien we om naar elkaar!”

De Dag van de Mantelzorg biedt ons de mogelijkheid onze waardering uit te spreken voor al die mannen, vrouwen, kinderen, kleinkinderen en anderen, die de zorg voor een ander hebben. Zorg die verder gaat dan even een boodschap voor iemand halen, al is dat ook belangrijk. Op de Dag van de Mantelzorg zetten we daarom mantelzorgers extra in het zonnetje.

Waardering

Helaas konden dit jaar door corona de geplande high-tea en workshops niet doorgaan. Het alternatief: alle mantelzorgers die in Culemborg wonen en zich hadden aangemeld, ontvingen een cadeaubon voor Bloemenhuis Terweijde of Brownies en Downies. Natuurlijk hadden ElkWelzijn en het college van B&W liever mantelzorgers persoonlijk willen bedanken. “Helaas gaat dat nu niet. Tijdens coronatijd is heel veel anders, dus ook de Dag van de Mantelzorg. Met een cadeaubon willen we ook in coronatijd onze grote dank en waardering uitspreken richting de mantelzorgers.”

Persoonlijke verhalen

‘Je bent het of wordt het’ is een veelgehoorde uitspraak als het gaat om mantelzorgers. Ook wethouder Sascha Baggerman (Zorg) heeft er ervaring mee: “Mijn vader is lange tijd ziek geweest. Ik weet hoeveel je uit liefde kunt en wilt doen, maar ook hoe belangrijk het is om voor jezelf te blijven zorgen. En hoe moeilijk dat is. Deze tomeloze inzet en onvoorwaardelijke liefde waardeer ik zeer.” Op onze website lees je meer ervaringsverhalen van Culemborgers.

Ondersteuning

“Alleen als je zelf ook goed voor jezelf zorgt, kun je er ook zijn voor de ander.”, aldus het college van B&W. “Onze tip is om jezelf niet weg te cijferen. Trek op tijd aan de bel als het mantelzorgen je zwaar valt. Ga naar de huisarts, het wijkteam of een naaste voor hulp. Ook ElkWelzijn staat voor je klaar.” Caroline van der Meulen van het mantelzorgsteunpunt: “Het is een enorm proces om als mantelzorger een beweging naar jezelf te maken en ruimte te nemen om voor jezelf te zorgen. Ik vind het mooi dat ik daar een bijdrage aan kan leveren.” 

Heb je behoefte aan ondersteuning om de zorg vol te houden? Kijk voor tips op de pagina mantelzorg of neem direct contact op met Caroline van der Meulen via 06-83 52 51 12 of cvandermeulen@elkwelzijn.nl

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

Nachtvoetbal tijdens de ramadan

Zo’n 80 tot 110 jongeren komen tijdens de ramadan op dinsdag, donderdag, vrijdag en zondag rond middernacht naar sporthal Interweij voor een partijtje zaalvoetbal. Het