Mantelzorgers

  • Vrijwillig actief en mantelzorg

Het overkomt je

De meeste mensen kiezen niet voor mantelzorg, het overkomt ze. Ze zorgen voor een partner die ziek wordt, een familielid of buurman. Vaak begint het met een paar uur zorg per week, maar voordat ze er erg in hebben staat hun hele leven in het teken ervan.

Steun voor mantelzorgers

Ben je mantelzorger? Weet dan dat je er niet alleen voor staat. ElkWelzijn kijkt graag met je mee welke hulp je nodig hebt om de zorg te kunnen blijven dragen. Wij bieden onze diensten aan vanuit het Steunpunt Mantelzorg Culemborg. Hieronder lees je wat wij voor je kunnen betekenen.

 

  • Emotionele steun. Bij de consulente van het mantelzorgsteunpunt kun je verhaal kwijt. Zij begrijpt waar je het over hebt en biedt een luisterend oor.
  • Praktische steun. De consulente kan tijdelijk regelzaken van je overnemen. Zo kan zij hulpmiddelen voor je aanvragen, professionele hulp regelen of assisteren bij de aanvraag of besteding van een persoonsgebonden budget.
  • Informeren en adviseren. Heb je behoefte aan extra informatie over een ziekte, over wet- en regelgeving of over zorg in het algemeen? Vraag onze consultente of zij kan helpen. Het steunpunt organiseert ook regelmatig themabijeenkomsten.
  • Zorg uit handen nemen. Een vrijwilliger kan tijdelijk je zorgtaken overnemen. Dat kan als je griep krijgt, maar bijvoorbeeld ook als je wekelijks een vereniging wilt bezoeken, of als je naar een verjaardag wilt waar de zorgvrager niet mee naar toe kan. Samen met de consulente kijk je welke zorg het beste past bij je en de persoon voor wie je zorgt.
  • Lotgenotenbijeenkomsten en cursussen. Het steunpunt organiseert regelmatig lotgenotenbijeenkomsten en cursussen. Daarbij stemt de consulente zoveel mogelijk af op de vragen van de mantelzorgers zelf.
  • Online cursussen. Ter verbreding en verdieping van jouw kennis kun je e-learnings volgen wanneer je wil, in jouw eigen tempo en vanuit huis. Bekijk het overzicht met e-learnings.

Mantelzorgcompliment

Als waardering voor de inzet van mantelzorgers reikt de gemeente Culemborg elk jaar het mantelzorgcompliment uit, een bedrag van €125,- dat vrij te besteden is door de mantelzorger. Het compliment is bedoeld voor mensen die langdurig en (soms zeer) intensief zorgen voor iemand uit hun sociale omgeving. Kom ik in aanmerking voor het mantelzorgcompliment?

Contact

Caroline van der Meulen-1_hr

Caroline van der Meulen

T 06-83 52 51 12
E cvandermeulen@elkwelzijn.nl