5 Tips voor het combineren van mantelzorg en je werk

Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 4 werknemers mantelzorg combineert met een betaalde baan. De combinatie van werken en zorgtaken kan zwaar en lastig zijn.
Het geven van mantelzorg kan zorgen voor stress, een hoger risico op depressie en een toename in ziekteverzuim. Om dit te voorkomen gaan we je helpen met 5 praktische tips.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met  Sebastiaan van Rijsewijk. Hij schrijft op beaks.nl over solliciteren en werken.

Foto: MantelzorgNL

Werk en mantelzorg_lr

1. Bespreken met leidinggevende

Eén van de eerste dingen die je moet doen is jouw situatie bespreken met je manager. Blijf niet te lang rondlopen met je zorgen over hoe je het beste één en ander moet oplossen. Dus vraag aan je leidinggevende naar het huidige beleid, de regelingen en eventuele cao-afspraken rondom werk en mantelzorg. Samen kun je het beste zoeken naar oplossingen zodat jij niet overbelast raakt. 

Denk bijvoorbeeld aan oplossingen als:

  • Flexibele werktijden. Bekijk of jij je werk op een ander tijdstip wel kunt oppakken.
  • Thuiswerken. Misschien dat je thuis meer kunt doen doordat je minder reistijd hebt.

Wees ook niet bang voor een gat op je cv: veel organisaties hebben ervaring met mantelzorgers en kunnen je dus uitstekend helpen.


“Het is belangrijk dat jij meedenkt over hoe je de werkgever tegemoet kan komen. Het is vaak een kwestie van geven en nemen.”
Caroline van der Meulen, mantelzorgconsulent ElkWelzijn

2. Zorgverlof bekijken

Als je de zorgtaken als mantelzorger combineert met een betaalde baan kun je gebruikmaken van verschillende verlofregelingen. Elke werknemer heeft hier recht op, wel kunnen er in jouw cao afwijkende afspraken staan. In dat geval gaat de cao boven de wettelijke regeling, ook als de cao nadeliger is. Bespreek het altijd met je werkgever.

De volgende vormen van verlof zijn gangbaar:

  • calamiteitenverlof
  • kortdurend verlof
  • langdurig verlof
  • bijkopen vakantie-uren

 

Voor wie kun je zorgverlof krijgen? Je kunt kortdurend en langdurend zorgverlof krijgen voor mensen uit je omgeving die ziek of hulpbehoevend zijn. Het gaat om:

  • kinderen
  • partner
  • ouders
  • grootouders
  • kleinkinderen
  • tweedegraads bloedverwanten zoals broers en zussen
  • anderen die deel uitmaken van je huishouden
  • bekenden als je de enige naaste bent die zorg kan geven

3. Delen met je collega’s

Beperk het delen van jouw mantelzorgsituatie niet alleen tot je leidinggevende. Bespreek het ook in je team of met je naaste collega’s. Uit onderzoek  blijkt namelijk dat mantelzorgers minder last hebben van depressieve klachten als ze door hun collega’s gesteund worden. Met een beetje geluk kom je collega’s tegen die in eenzelfde situatie zitten of hebben gezeten. Zo kun je elkaar helpen, omdat je precies weet wat een ander meemaakt. Ook het van tijd tot tijd je hart kunnen luchten kan heel fijn zijn.

4. Hulp inschakelen

Als mantelzorger sta je er gelukkig niet alleen voor. Schakel hulp in zodat je ook dingen naast je werk en de zorgtaken kunt doen. Denk aan een borrel met je collega’s of een weekendje weg met vrienden. Vraag om hulp aan je partner, vrienden, familie of buren. En vergeet niet dat er ook organisaties zijn die hulp kunnen verlenen voor mantelzorgers.

Als je transparant bent over je situatie, is de kans groter dat mensen je kunnen helpen.

5. Jezelf niet vergeten

Zorg ervoor dat je jezelf niet vergeet! Besteed voldoende tijd aan jezelf, want dat is ontzettend belangrijk als mantelzorger.

Denk aan:

  • Voldoende nachtrust
  • Gezonde voeding
  • Ontspanning en beweging

Doe bijvoorbeeld samen met andere mantelzorgers mee aan een activiteit van het mantelzorgtrefpunt, zoals de mantelzorg wandeling. Maar ook een dagje vaker thuiswerken kan al een heleboel rust geven. Gelukkig is dit al een stuk normaler geworden sinds corona. Luister goed naar je lichaam en je omgeving.


“Je kunt alleen maar goed voor de ander zorgen als je ook goed voor jezelf zorgt!”
Caroline van der Meulen, mantelzorgconsulent ElkWelzijn

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

Nachtvoetbal tijdens de ramadan

Zo’n 80 tot 110 jongeren komen tijdens de ramadan op dinsdag, donderdag, vrijdag en zondag rond middernacht naar sporthal Interweij voor een partijtje zaalvoetbal. Het