Dag van de Mantelzorg 2022

“Als ElkWelzijn verzorgen wij al jaren samen met gemeente Culemborg de Dag van de Mantelzorg. Wij vinden het belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Enerzijds is het goed dat mantelzorgers er even tussenuit kunnen om iets leuks te gaan doen. Anderzijds is het goed dat mensen die geen mantelzorger zijn horen dat er mensen zijn die heel veel zorg geven aan iemand waar ze nauw mee verbonden zijn. Hieronder vertellen we je meer over de invulling van de Dag van de Mantelzorg 2022.

Caroline van der Meulen, Reiza Peterse en Rukize Kesmer

PS Bekijk ook het interview met Caroline van der Meulen in de studio van SRC.fm

Dag van de Mantelzorg 1

Workshop en festival

De Dag van de Mantelzorg wordt dit jaar op een nieuwe manier ingevuld. Op dinsdag 8 november is er een workshop voor zorgmedewerkers en vrijwilligers in de zorg over hoe zij mantelzorgers kunnen ondersteunen. Op zaterdag 12 november is er in de Salaamander van 10.00 tot 15.00 uur een mantelzorgfestival voor alle mantelzorgers in Culemborg. Samen met Zorgcentra de Betuwe, Sante Partners, de Oasegroep en gemeente Culemborg maken we hier een leuke dag van. Er zijn hapjes en drankjes, leuke workshops, muziek en ook ruimte voor een goed gesprek. Kortom, alle ingrediënten zijn aanwezig en we hopen dat heel veel mantelzorgers de weg naar de Salaamander gaan vinden.”

Workshop ‘Effectief ondersteunen van mantelzorgers’
Voor zorgmedewerkers en vrijwilligers
Dinsdag 8 november van 17.30 tot 21.30 uur
Locatie: Theater de Fransche School, Havendijk 1 Culemborg
Info en aanmelden

Mantelzorgfestival
Voor mantelzorgers en andere geïnteresseerden
Zaterdag 12 november van 10.00 tot 15.00 uur
Locatie: de Salaamander, Heimanslaan 2 Culemborg
Toegang is gratis; bekijk de flyer

 

Heel erg verdiend

 

 

“In Culemborg kijken we naar elkaar om. Dat vinden we belangrijk. Als er een groep mensen is die dat heel intensief doet, dan zijn dat onze mantelzorgers. Zij staan dag en nacht klaar voor hun naasten. Vaak voor een lange periode. En dat is zeker geen gemakkelijke taak. Vooral niet omdat iemand er meestal niet voor kiest om mantelzorger te zijn, maar het gewoon wordt. Soms zelf mee overvallen wordt.

Wat goed en belangrijk dat er een Dag voor de Mantelzorg is. Dat er aandacht en enorme waardering is voor het werk dat mantelzorgers verzetten. Een dag per jaar kunnen ze even iets afstand nemen, omdat ze met andere mantelzorgers in ‘t zonnetje worden gezet. En dat is heel erg verdiend.”

Burgemeester Gerdo van Grootheest

 

We zijn er voor jullie

 

 

“Zorgcentra de Betuwe doet mee aan de Dag van de Mantelzorg omdat we willen laten zien dat we mantelzorgers waarderen! Mantelzorg wordt zo snel als ‘gewoon’ gezien, maar het is een verantwoordelijke en soms ook zware taak. Mantelzorgers zijn heel belangrijk in de zorg voor onze bewoners. Zij kennen onze bewoners al langere tijd, weten hoe ze vanuit thuis dingen gewend zijn. Ze kunnen ons helpen om de zorg en het wonen zo aangenaam mogelijk voor ze te maken. Daarnaast zijn zij het vertrouwde gezicht voor de bewoners en dragen ze bij aan hun welzijn.

Wij willen er graag voor mantelzorgers zijn, ook wanneer ze tegen het “zorgen voor” aanlopen. Wij nodigen hen uit om met ons in gesprek te gaan. Daarnaast vinden we het belangrijk om het ‘zorgen’ samen te doen, welke behoeften zijn er en wat is daarin haalbaar? Om overbelasting van de mantelzorger te voorkomen.

Jacqueline Ansems
Coördinator Vrijwilligerswerk en
Medewerker Welzijn en Gastvrijheid locatie Kulenburg

 

In het zonnetje

 

 

Bij Sante Partners – locatie Elisabeth-Hof – wonen 32 ouderen met dementie. Wij zijn dagelijks in contact met de vele mantelzorgers van de ouderen die in onze locatie wonen: hun partners, kinderen, verdere familie, vrienden en andere bekenden. Ze zijn voor ons van onschatbare waarde. Samen bieden we warme zorg en welzijn aan de ouderen. Op de Dag van de Mantelzorg vinden wij het daarom ook belangrijk en leuk om mantelzorgers even extra in het zonnetje te zetten.

Elise Elbertse
Medewerker Welzijn Elisabeth-hof

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten