Jonge mantelzorgers

Heeft jouw vader, moeder, broer of zus extra zorg nodig door een lichamelijke beperking, chronische ziekte of verslaving? Soms is het lastig om niet alleen te zorgen voor een ander, maar ook voor jezelf te kiezen en gewoon even jong te zijn. Jij mag er ook zijn, daarom denken we vanuit ElkWelzijn graag met je mee.

Jongere of jonge mantelzorger

Soms overkomt het je gewoon… Van de een op de andere dag, of het is geleidelijk gegroeid. Opeens ben jij ‘de jonge mantelzorger’. Je zorgt voor iemand in jouw omgeving. Niet omdat het zo hoort, zoals bij iedereen, maar omdat het nodig is. Omdat het moet.

Als één van je gezinsleden langdurig ziek is, een lichamelijke of verstandelijke beperking, psychische problemen of een verslaving heeft, en je bent niet ouder dan 24 jaar, dan word je ‘jonge mantelzorger’ genoemd. Sommige jongeren met mantelzorgtaken zorgen voor hun vader, moeder, broer of zus en/of moeten rekening houden met hun ziekte of beperking. Soms gebeurt het dat je je zorgen maakt over de situatie thuis of baal je ervan dat jouw plannen onverwacht niet door kunnen gaan.

Het draait altijd om de zieke of de ziekte’
Met jouw hulp gaan dingen makkelijker thuis, dat is erg fijn. Daar kun je best trots op zijn. Maar toch is het niet altijd leuk en vind je het soms lastig dat jouw eigen dingen niet door kunnen gaan.

Dat je niet mee kan naar dat leuke uitje, of dat jouw schoolwerk of sport niet lukt. Wil jij graag jouw verhaal kwijt, of wil je er even tussenuit? Meedoen aan activiteiten? Weet dan dat ElkWelzijn er ook voor jou is! Je bent niet alleen een jonge mantelzorger, maar ook een kind of jongere die opgroeit in een bijzondere situatie. Samen kijken we graag wat voor jou werkt.

Ervaringsverhalen

Contact

Gerda van Berkel-Schimmel

Gerda van Berkel-Schimmel

T 06-30 42 48 93
E jongemantelzorger@elkwelzijn.nl