Bolderburen helpt bij gebruik van computer om contacten te onderhouden

Het ontvangen van bezoek en het bezoeken van mensen die je dierbaar zijn, het is momenteel maar heel beperkt mogelijk. En zeker als je alleen woont en als je wat ouder bent kun je dat erg missen.

Contact onderhouden via de computer of tablet door bijvoorbeeld beeldbellen kan dat gemis enigszins compenseren. Daarnaast bieden computer of tablet je de mogelijkheid om inspiratie op te doen: je kunt via internet informatie vinden die je helpt om je leven binnenshuis prettiger en zinvol te maken.

Soms kunnen mensen echter nog onvoldoende met deze apparaten uit de voeten. Als dat ook geldt voor u: Buurtcentrum Bolderburen kan ondersteuning geven. Deze mogelijkheid bestaat sinds kort en wordt verzorgd door vrijwilligers Rob Rapati en Johan van Schaijk.


Tekst: Frans Huber; Foto: Karin Burgers

Wat voor vragen?

‘De vragen waarmee de mensen komen zijn heel gevarieerd’ zeggen de beide begeleiders: ‘sommigen weten al het nodige. Anderen zijn hun kennis en vaardigheden kwijtgeraakt en willen opfrissen. Maar er zijn ook vragers die geen of nauwelijks computerervaring hebben’.

‘Vragen gaan bijvoorbeeld over het installeren en gebruiken van email of whatsapp, over gesproken berichten of over beeldbellen. Maar ook over een computer die niet goed wil opstarten, een belangrijk wachtwoord dat kwijt is of het gebruik van Digid. Een bezoekster wilde weten hoe je Google Earth op de tablet zet en gebruikt. Zij komt uit een ander land en wilde de tijd van binnen zitten gebruiken om antwoorden te vinden op vragen over haar thuisland. Google Earth kan daarbij een goed hulpmiddel zijn.’

Aan de slag

Een andere bezoekster, Arres (77) heeft haar laptop al jaren staan zonder er iets mee te doen. Ze loopt er nu tegen aan dat ze wel een beetje uitgekeken is op de dagen thuis . Ze is creatief, houdt van tekenen en schilderen en bedacht dat die laptop nu heel goed van pas komt. Bijvoorbeeld om nieuwe inspiratie op te doen die haar verder kan helpen met haar hobby’s en om wat meer contacten met anderen te hebben. ‘Even gedoe’ zegt Rob ‘om die laptop weer op gang en up to date te krijgen. Maar het is gelukt, Arres kan aan de slag, al zal ze er nog wel wat ondersteuning bij moeten krijgen’.

Onstaan van dit project

‘Digitaal Bolderburen’, zo heet dit nieuwe aanbod van het zeer actieve en bruisende buurtcentrum in Culemborg West, ontstond door een toevallige samenloop van omstandigheden. Johan en Rob wonen pas sinds kort in onze stad. Ze komen uit Utrecht waar ze samen als vrijwilligers jarenlang ervaring opdeden met individuele ondersteuning en groepslessen rond computergebruik. Iets dergelijks wilden ze ook in Culemborg. 

Tijdens een bezoek van Johan met zijn kleinkind aan de speeltuin naast Bolderburen kwam hij in contact met het buurtcentrum. Daar was net in die tijd geconstateerd dat voor veel oudere bezoekers ondersteuning wenselijk zou zijn bij het gebruik van computer of tablet. Want digitaal contact zou kunnen helpen om het alleen-zijn te doorbreken. Eén en één was toen al gauw twee. Rob en Johan wilden graag een dergelijk aanbod verzorgen. Ze doen dat met veel plezier. Tegelijkertijd denken ze na over de mogelijkheid om straks, als het leven wat genormaliseerd is, ook groepscursussen te gaan geven voor beginners. 

Mooie aanvulling op ander aanbod in Culemborg

Dit nieuwe aanbod is een mooie aanvulling op de computerhulp die elders in de stad al langer wordt verzorgd door het Leerhuis, door de Bibliotheek en de DIS-groep (Digitale Inloop Senioren) in het Weeshuis en Het Huis van de Buurt. 

Ondersteuning op donderdagmorgen

Het project in Bolderburen, Prijsseweg 1b (bij de molen) bestaat sinds november. Vrijwilligers Rob en Johan  zijn er op donderdagochtend van 10:00 en 12:00 uur voor individuele ondersteuning bij het gebruik van computer, tablet of smartphone. Maak vooraf een afspraak en neem uw eigen apparatuur mee. De belangstelling is groot, vooral ook door Corona. Mensen realiseren zich dat de computer belangrijk is voor contact met de buitenwereld.

Let op! In verband met de verlengde lockdown is het op dit moment helaas niet mogelijk om deel te nemen aan Digitaal Bolderburen.  Wanneer u interesse heeft om op een later moment gebruik te maken van de hulp van Johan en Rob kunt u dat alvast aangeven bij Karin Burgers, wijkcoach bij ElkWelzijn en coördinator van Bolderburen. Telefoon: 06.20718053 (ma.t/m do.). Karin neemt dan contact met u op zodra de activiteit weer van start gaat. 

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten