Buren melden meer geluidsoverlast in coronajaar

Mensen zijn vaker thuis en dat leidt tot ergernissen. In mei 2020 kreeg de politie 17.759 meldingen van geluidsoverlast van buren, ruim 70 procent meer dan een jaar eerder, meldt de NOS op 21 februari.

“Ook bij buurtbemiddeling konden we dat merken.”, zegt Carla Roorda van Buurtbemiddeling ElkWelzijn. “Geluidsoverlast is elk jaar de meest gemelde overlastklacht, maar dit jaar sprong het er nog meer uit. In 2020 ging bijna 40% van alle klachten over geluid. En dan gaat het om de muziek bij de buren die veel te hard staat of om buren die aan het verbouwen zijn. Of het gaat over dat er veel met meubels heen en weer wordt geschoven en dat mensen stampvoetend de trap oplopen. Dingen waarvoor de politie niet hoeft te worden ingeschakeld.”

Foto: Milou Oomens

Meer thuis

De stijging in het aantal meldingen kwam vooral doordat mensen meer tijd thuis doorbrachten. Door Corona werd er meer geklust, bewoners moesten zich concentreren vanwege thuiswerken en de scholen waren dicht, waardoor kinderen meer thuis waren. Niet altijd de ideale combinatie. Doordat er minder verkeer en andere lawaai is, vallen geluiden van de buren in deze tijd extra op.

Carla herinnert zich een recent conflict tussen een gezin en een alleenstaande buurman. “De man werkte vanuit huis en had veel last van de luidruchtige buurkinderen. Die gingen niet naar school, maakten thuis huiswerk, maar speelden ook veelvuldig buiten op de trampoline. Deze stond tegen de schutting van de buurman. Tijdens de bemiddeling konden ze hun verhaal vertellen aan elkaar. Er ontstond begrip voor elkaars situatie. Opeens bleek dat iedereen het moeilijk heeft. Er konden afspraken gemaakt worden, waarin ze rekening hielden met elkaars belangen.”

Leer je buren kennen

“Het is belangrijk af en toe een praatje te maken met je buren, te weten wie ze zijn. Je hoeft geen vrienden te worden, maar een praatje voor de deur of in de straat is goed voor de onderlinge verhouding.” zegt Carla. Al gaat het over het weer of de corona-maatregelen, het kan voelen als prietpraat, maar je hoort wel dingen van elkaar. Misschien kom je erachter dat je buren een heftige periode doormaken vanwege ziekte of ontslag. Of je hoort dat de buurvrouw nachtdiensten draait. Het kan maken dat je beter begrijpt dat je op ongewone tijdstippen geluid hoort van je buren. Ken je de omstandigheden, dan is er vaak meer begrip. En dat kan zeker helpen om irritaties te voorkomen.”

Tips

Carla wil bewoners graag een aantal tips geven. “Zoek contact met elkaar, laat het aan je buren weten als je situatie verandert, bijvoorbeeld als je gaat verbouwen. Bespreek van te voren hoe je rekening kunt houden met elkaar. Als je toch overlast ondervindt, laat dan duidelijk aan je buren weten waar het over gaat, en vraag of zij een idee hebben voor een oplossing. Ga er niet vanuit dat als jij op muren bonst, de buren wel zullen snappen wat er aan de hand is. Kortom: probeer het gesprek met elkaar op te zoeken.”

Het kan snel mis gaan

Lukt het niet om zelf het gesprek aan te gaan of kom je er samen met de buren niet meer uit?

Informeer dan eens bij Buurtbemiddeling. Onze medewerkers kunnen je helpen met tips en advies. Zij zijn bereikbaar op telefoonnummer 0345-225000, via email: buurtbemiddeling@elkwelzijn.nl Of kijk eens op de website.

.

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

ElkWelzijn verwelkomt stagiaires

ElkWelzijn Culemborg gaat nog meer werk maken van het begeleiden en opleiden van stagiaires. Er is nu een stagecoördinator met het accent op welzijnswerk voor