Culemborgse 60 dagen challenge afgesloten bij de Tuinpiraat

De Culemborgse 60 dagen challenge werd op vrijdag 2 juli gevierd met een bedankmoment voor alle deelnemers bij de Zandput aan de N320. Onder het genot van een hapje en een drankje keken zij samen terug op de uitdaging. De challenge, die op 21 maart begon met een eerste video van initiatiefnemer Bwira Ndoole samen met burgemeester Gerdo van Grootheest, was een groot succes.

60 dagen challenge Bwira

Groot succes

In de dagelijkse filmpjes kwam elke keer een andere locatie aan bod, in totaal 60 plekken. Hiervan werd de geschiedenis verteld en werden de websites onder de aandacht gebracht. Ook werden er 2 woorden uitgelicht voor mensen die de Nederlandse taal aan het leren zijn.

Bijna 500 mensen zijn betrokken geweest bij de challenge en duizenden bezoekers bekeken de filmpjes op Facebook en YouTube. In het laatste filmpje was een terugblik te zien samen met wethouder Joost Reus, hij zegt hierin tegen Bwira: “Je bent op heel veel plekken geweest waar heel veel Culemborgers nog geen eens zijn geweest. Je hebt laten zien wat er allemaal is in Culemborg aan mensen die hier net zijn komen wonen, maar ook aan mensen die al heel lang hier wonen, dat is heel mooi. Jouw netwerk in Culemborg is een stuk groter geworden, je hebt veel mensen ontmoet en je Nederlands is echt vooruitgegaan.”

Nederland in het klein

Bwira hoorde over de mogelijkheid van het opzetten van een bewonersinitiatief tijdens het participatieverklaringstraject dat hij volgde bij ElkWelzijn. Dit traject is een onderdeel van de inburgering. Bwira leerde hier Sandra Rigter (VrijwilligersInformatiePunt) en Jolanda Slobbe (coördinator Leerhuis Culemborg) kennen. Na afloop van het traject benaderde hij hen voor hulp bij het uitwerken van zijn idee. Al snel raakten ook zijn Jobhulpmaatje Frans de Bruijn en Elisabeth le Belle van het Toeristisch InformatiePunt betrokken.

Voor Bwira zelf heeft de challenge veel gebracht. “Ik heb door de challenge veel geleerd over Nederland. Belangrijk voor mij is dat de challenge mij meer vertrouwen heeft gegeven om met mensen te spreken. Eerst durfde ik niks te vragen als ik mensen ontmoette. Maar nu is het Nederlands een beetje makkelijker en begrijp ik waar mensen het over hebben. Ik heb veel mensen ontmoet. In Culemborg wonen mensen vanuit heel Nederland, dus ik heb ook kennis gemaakt met verschillende accenten en met verschillende culturen.”

Een brug slaan

Van het Buurtpanel en het Initiatievenloket ontving Bwira een bijdrage om zijn challenge uit te kunnen voeren. Daarnaast kreeg hij van de Regeling ‘Culemborg Internationale Samenwerking’ een bijdrage om de weduwen in de plaats Goma, in zijn land van herkomst Congo, te helpen. Ook zamelde hij al spullen in voor mensen die getroffen zijn door de vulkaanuitbarsting in zijn geboorteland. Zo slaat hij de brug van Culemborg naar de rest van de wereld en worden de banden tussen Culemborg en andere landen versterkt. Wethouder Reus: “Ik roep mensen die een netwerk hebben in andere landen op om ook een aanvraag te doen bij de gemeente wanneer zij een goed idee hebben om mensen in andere landen te ondersteunen.”

Bwira wil zich graag in blijven zetten voor de samenleving. “Ik ga nu een baan zoeken, maar ik blijf me inzetten als vrijwilliger en altijd beschikbaar voor dingen in Culemborg. Ik ga zeker nog andere projecten op papier zetten. Daarover horen jullie meer in de toekomst!”

Bekijk de 60-dagen challenge op Facebook & YouTube

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

Nachtvoetbal tijdens de ramadan

Zo’n 80 tot 110 jongeren komen tijdens de ramadan op dinsdag, donderdag, vrijdag en zondag rond middernacht naar sporthal Interweij voor een partijtje zaalvoetbal. Het