Bewonersinitiatief ‘De Culemborgse 60 dagen challenge’ gaat van start

Op zondag 21 maart, het begin van de lente, start ‘De Culemborgse 60 dagen challenge’. Initiatiefnemer Bwira Ndoole en burgemeester Gerdo van Grootheest trappen de challenge samen af door om 12.00 uur een video te posten op social media, waarin zij samen push-ups doen. Bwira daagt alle Culemborgers uit om mee toe doen aan de challenge. Zo werken Culemborgers samen aan verbinding tussen verschillende culturen, gezondheid en taal, met de geschiedenis van Culemborg als rode draad in de video’s.

Als je een idee hebt, kun je dat uitvoeren!

Bwira kwam in aanraking met de term bewonersinitiatief tijdens het participatieverklaringstraject. Hij volgde dit traject bij ElkWelzijn als onderdeel van zijn inburgeringstraject. Bwira kwam in mei 2019 met zijn gezin uit Congo naar Nederland. Hij zegt hierover: “ Ik ben nu veilig met mijn gezin hier in Culemborg. Ik ben trots om een Culemborger te zijn en vind het belangrijk om mij in te zetten voor de gemeenschap. Tijdens het participatieverklaringstraject hoorde ik dat het mogelijk is als bewoner een plan te bedenken en dit uit te voeren. Ik heb daarom een challenge bedacht en heb ElkWelzijn gevraagd mij hierbij te ondersteunen.” Later sloten ook zijn vrijwilligers Frans, jobhulpmaatje en Elisabeth (Toeristisch Informatie Punt), medebewoners uit zijn buurt en het Leerhuis zich bij de challenge aan.

De challenge

De challenge bestaat uit een aantal onderdelen:

  • Elke dag wordt er een video geplaatst op YouTube en Facebook.
  • Hierin doet iemand een sportieve activiteit, bijvoorbeeld push-ups of touwtje springen.
  • Er wordt verteld over een historische locatie in Culemborg.
  • Twee woorden worden extra uitgelegd.
  • Aan het eind van de video daagt degene in het filmpje iemand anders uit om ook mee te doen aan de challenge.

Doel

Bwira heeft een aantal doelen voor ogen met zijn challenge. “We willen bereiken dat zoveel mogelijk Culemborgers in deze Coronatijd aan hun gezondheid blijven werken. Maar ook dat inwoners zich nog meer verbonden met elkaar voelen, door aan deze online challenge mee te werken. Met de informatie over de geschiedenis van Culemborg hopen we veel bewoners aan te spreken. We brengen bovendien de stad Culemborg op een leuke manier onder de aandacht. Door ook woorden op te nemen in de filmpjes worden inburgeraars geholpen bij het leren van de Nederlandse taal.

Burgemeester Gerdo van Grootheest vindt het mooi dat Bwira met zijn challenge mensen van verschillende achtergronden wil verbinden: “Mensen komen al sinds mensenheugenis van overal en nergens hier naartoe om een thuis te vinden. Ik houd van een diverse stad met allemaal verschillende mensen van verschillende achtergronden, dat maakt de stad mooier. Ik ben er van overtuigd dat de mensen die waar dan ook vandaan komen allemaal iets bijzonders komen brengen vanuit hun eigen cultuur. Tegen al die mensen zou ik willen zeggen: Wees trots op de wortels die je hebt en je eigen identiteit en ik hoop dat iedereen zich hier thuis voelt en zich een trotse Culemborger voelt. Bwira, jij bent daar een mooi voorbeeld van.”

'Ik daag je uit!'

Bwira :’Laten we er met elkaar voor zorgen dat zoveel mogelijk mensen meedoen aan de challenge. Deel onze video’s op facebook, neem zelf een filmpje op waarin je laat zien dat je beweegoefeningen doet en daag vrienden en familie uit om ook mee te doen!’

Gebruik de hashtag #deCulemborgse60dagenChallenge

Je vindt de challenge op:
Facebook: De Culemborgse 60 Dagen Challenge
YouTube: Culemborgse challenge

En je kunt Bwira bereiken via 06-85279361 of culemborgse.60dagen@gmail.com

.

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

Nachtvoetbal tijdens de ramadan

Zo’n 80 tot 110 jongeren komen tijdens de ramadan op dinsdag, donderdag, vrijdag en zondag rond middernacht naar sporthal Interweij voor een partijtje zaalvoetbal. Het