Culemborgse Maatjes: Vrijwilligers brengen gezelligheid en aanspraak

December staat bij ElkWelzijn in het teken van het thema ‘Niemand Alleen’. Het project Culemborgse Maatjes sluit hierop aan. Via dit project kunnen mensen die alleen zijn en behoefte hebben aan extra aanspraak in contact komen met een vrijwilliger. Als het klikt blijven ze elkaar gedurende langere tijd regelmatig zien. Samen spreken ze af hoe ze de tijd gaan doorbrengen. Wouter Cortlever (76) is zo’n vrijwilliger. Sinds twee maanden bezoekt hij mevrouw Ageeth de Bruijn (104).

Tekst: Frans Huber; Foto: Karin van der Kar

Wouter Cortlever en Ageeth de Bruijn

Vitaal

Ageeth De Bruijn mag dan 104 jaar oud zijn, ze is enorm vitaal. Ze doet een flink deel van het huishouden zelf, loopt trappen en weigert om in huis een rollator te gebruiken. Haar schoonzoon doet de boodschappen. Haar dochter Leny (76) en (achter)kleinkinderen komen regelmatig langs, houden een oogje in het zeil. Ze is zo vitaal dat de gemeente vindt dat 2,5 uur huishoudelijke hulp per week voldoende is.

Mensen om me heen

Ageeth vertelt: “Ik heb graag mensen om me heen. Al van jongs af aan. Ik werkte heel wat jaren bij de Gruyter, de oudste supermarkt van Nederland. Later kwam ik bij de Coöp en ook bij de Hema. En ik werkte in een huisartsenpraktijk. Allemaal beroepen waar ik contact had met mensen. Ik had veel vriendinnen. Maar geleidelijk viel iedereen om mij heen weg. En ik ben al 45 jaar weduwe. Ik ben nu gewend om alleen te zijn, ik vind het thuis heerlijk en hoef niet meer zo nodig naar buiten. Ik ben gek op puzzels en luister veel naar de radio. Vroeger had ik borduren als hobby maar dat lukt helaas niet meer, mijn ogen zijn te slecht.” De woonkamer hangt vol met prachtige fijnmazige borduurwerken ontleend aan schilderijen van oude meesters. Er moet jaren van geconcentreerde arbeid in zitten.

Maatje

De afgelopen coronaperiode werd zwaar voor Ageeth. Familiebezoek bleef noodgedwongen grotendeels weg. Het werd stil. In september las dochter Leny een krantenberichtje over het project Culemborgse Maatjes en over de mogelijkheid dat een vrijwilliger helpt bij tuinonderhoud. Dat leek haar wel wat, Ageeth’s tuin had zorg nodig. Ze zocht contact met Carlo de Waal, wijkcoach bij ElkWelzijn en coördinator van dit project. In het gesprek werd duidelijk dat een vrijwilliger ook kan worden ingezet als maatje om gezelligheid en aanspraak te brengen. Ageeth wilde dit graag. En Wouter Cortlever, die sinds twee jaar als vrijwilliger werkt voor het project, was beschikbaar.
Wouter zocht contact met mevrouw de Bruijn, ze maakten een afspraak en het klikte. Hij bezoekt haar nu wekelijks.

Genieten van mensen

Wouter Cortlever was psychodrama therapeut met eigen praktijk. Hij is gewend om om te gaan met mensen met verschillende achtergrond. Sinds zes jaar woont hij in Culemborg. Hij heeft hier altijd vrijwilligerswerk gedaan: “Ik vind dat belangrijk, voor mezelf, voor de samenleving. Ik ga graag met mensen om, geniet er van, ik denk dat ik het ook goed kan. Maar ik grens mijn inzet ook af.”

Wouter kookt al jaren één keer per week voor een groep van 8 huisbewoners met syndroom van Down. “Pracht mensen”, zegt hij, “als ik ze tegenkom in de stad zijn ze altijd zo enthousiast, de manier waarop ze me begroeten.” Voordat hij via Culemborgse Maatjes contact kreeg met Ageeth de Bruijn, bezocht hij een jaar lang een oudere meneer. “Maar dit ging uiteindelijk over mijn grens, die meneer kon zichzelf niet meer redden.” Sinds kort werkt Wouter ook als vrijwilliger bij het project ‘Levende Verhalen’ waar hij één van de verhalentafels begeleidt.

Samen dollen

Wouter en Ageeth de Bruijn praten veel en hebben plezier. Er wordt veel gedold, plagerijtjes vliegen heen en weer. “Kijk,” zegt Wouter tijdens ons bezoek met een knipoog naar mevrouw De Bruijn, “ik mag hier vandaag zelfs mijn eigen koffie zetten.” Zij glundert, laat weten hoe blij ze is met de bezoekjes. Het gesprek gaat vervolgens over hoe Ageeth een pietje-precies is, hoe schoon ze is en hoe strikt haar huisregels zijn. Alle serviesgoed moet met militaire precisie worden weggezet, “ja,” zegt ze, “de kopjes allemaal met het oortje precies naar dezelfde kant, daar hou ik van”.

Wouter voelt zich duidelijk thuis in dit huis, gaat zijn gang maar voegt zich tegelijkertijd gemakkelijk naar de regels van de gastvrouw. Hij had bedacht dat het misschien leuk en goed zou zijn om samen te gaan fietsen op een duofiets. Maar hij had buiten de waard gerekend: “Neen hoor”, zei Ageeth, “daar begin ik niet meer aan. Ik ga liever gewoon dood”. “Ook goed”, vond Wouter. “Er blijft genoeg over om het samen naar de zin te hebben.”

Culemborgse Maatjes

Het project ‘Culemborgse Maatjes’ bestaat vijf jaar. Aanvankelijk richtte het zich op mensen met een verhoogde psychische kwetsbaarheid. Carlo de Waal is sinds twee jaar één van de coördinatoren. De doelgroep is verbreed en het project heeft meerdere ‘poten’. Een belangrijk onderdeel is de inzet van vrijwilligers voor mensen die behoefte hebben aan extra aanspraak. Samen bepalen ze hoe zo’n contact wordt ingevuld. Er is ook een poot ‘Groene maatjes’, vrijwilligers die helpen bij het fatsoeneren van iemands tuin. Momenteel beschikt het project over zo’n 15 inzetbare maatjes. Ze worden begeleid door de coördinator. Er wordt nauw samengewerkt met andere lokale projecten zoals Stichting Present, Culemborgers helpen elkaar en Humanitas.

Wil je ook iets betekenen voor een buurtbewoner? Meld je aan bij Carlo de Waal, 06-22 15 17 90. Je kunt indien gewenst een training volgen.

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten