“De schilderclub in Buurtcentrum Bolderburen voelt als mijn familie”

In 2000 kwam Nelly van Kazachstan naar Nederland. Sinds 2005 woont ze in Culemborg. “Culemborg voelt als thuis, het is echt mijn stad.
Zeker nu ik ontzettend leuk vrijwilligerswerk doe in Buurtcentrum Bolderburen.”

Toeval

Het was bij toeval dat Nelly hoorde van het buurtcentrum. “Ik heb een nee-nee sticker, dus krijg geen reclame of flyers in de bus. Wel deed ik mee aan een training ‘starten met vrijwilligerswerk’ van Jobhulp. Daar waren wijkcoaches Karin en Sandra van ElkWelzijn. Zij vertelden over de komst van Buurtcentrum Bolderburen.”

Warme sfeer

“Ik was wel een beetje bang om naar de opening te gaan. Ik woon vlakbij en de molen kende ik wel, maar om naar binnen te gaan voelde echt als een drempel. Zijn de mensen daar wel aardig? Kunnen ze me wel verstaan? Mijn Nederlands is nog niet perfect weet je… Maar dat gevoel was helemaal nergens voor nodig. Ik stapte de drempel over en was verbaasd over de warme sfeer binnen. Iedereen had aandacht voor elkaar. Het was een gezellig feestje. Na 15 minuten voelde ik me helemaal thuis.”

Huisjes in de tuin verven

“Tijdens de training vrijwilligerswerk heb ik voorgesteld om de huisjes in de tuin van Bolderburen te verven. Dat hebben we in het voorjaar van 2019 gedaan. Het was mooi weer en heel erg gezellig. Toen dacht ik, misschien is Buurtcentrum Bolderburen wel een plek waar ik me als vrijwilliger kan inzetten. Ik heb me aangemeld en was blij dat ze me graag wilden hebben.”

Van idee tot actie

“Ik had een paar ideeën. Ik had 5 jaar lang een eigen cateringbedrijf in Culemborg gehad maar moest daar vanwege gezondheidsredenen mee stoppen. Dus ik kan iets met koken gaan doen. Daarnaast fotografeer ik graag. En ik kan goed schilderen. Ik heb vroeger in Kazachstan de kunstacademie afgerond. Maar ik had al 25 jaar lang niet meer geschilderd. Toen ik naar Nederland kwam was ik met hele andere dingen bezig. Ik moest de taal leren en werk zoeken. Ik vond het wel spannend om andere mensen te leren schilderen. Maar de begeleider van de training vrijwilligerswerk zei, Probeer het gewoon eens. Mensen hebben geen verwachtingen. Dat heb ik gedaan.”

Elke week schilderen

“Sinds mei/juni organiseer ik elke donderdag van 10-12 uur een schilderbijeenkomst in Buurtcentrum Bolderburen. De materialen hebben we aan kunnen schaffen dankzij donaties en de opbrengst van een pannenkoekenmiddag. Iedereen kan meedoen, niveau is niet belangrijk. Het is vooral erg gezellig. Meestal zijn er zo’n 7 mensen. Maar iedereen is welkom, als er geen stoel meer vrij is schuiven we gewoon een tafel bij!

Leren en inspiratie

“Door het schilderen in Bolderburen ben ik ook thuis weer gaan schilderen. Het bijzondere, magische gevoel van vroeger komt weer terug. Het voelt alsof mijn leven opnieuw is begonnen.

“De deelnemers inspireren me vaak met hun werk. Ze durven af te wijken van de ‘regels’, bijvoorbeeld welke kleuren goed mengen of niet. Ze doen het echt uit gevoel en dat levert zulke leuke dingen op! En ik leer ook veel van ze, want ze helpen me met het leren van de Nederlandse taal. Ik ben telkens weer blij om iedereen te zien. Als er iemand ziek is, zijn we allemaal een beetje verdrietig. Het voelt aan als familie.”

Ook een keer mee schilderen? Kom langs in Buurtcentrum Bolderburen op donderdag van 10 tot 12 uur. Je hoeft niks mee te nemen, Nelly zorgt voor alle spullen. Deelname is kosteloos.

Deel dit bericht

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Bekijk onze andere berichten

‘Vrijwilligerswerk is dankbaar werk’

Digitaal vragenuur over vrijwilligerswerk Het jaar 2021 is van start. Het jaar van vrijwillige inzet. Daarom organiseert ElkWelzijn twee online bijeenkomsten waarin inwoners van Culemborg