De Week van de Jonge Mantelzorger: Meer dan je denkt …

Kun je je nog wel goed genoeg concentreren op school als je zusje in het ziekenhuis ligt? Of moet je soms afspraken met vrienden afzeggen omdat je moeder niet alleen thuis kan zijn? Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger (SCP, 2022). Dat is veel meer dan de meeste mensen denken. Dé reden dat de campagne ‘Meer dan je denkt’ wordt gelanceerd tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger 2024! Inclusief een activiteit voor jonge mantelzorgers in Culemborg op 4 juni.

Foto: MantelzorgNL

Kinderen en jongeren die opgroeien met een naaste die een ziekte, beperking, psychische aandoening of verslaving heeft, noemen we jonge mantelzorgers. Deze jonge mantelzorgers hebben thuis vaak extra (zorg)taken, daarnaast maken ze zich ook zorgen of missen ze de nodige zorg en aandacht voor zichzelf. Een zorgsituatie heeft meer impact dan je denkt. Vandaar dat jaarlijks van 1 tot en met 7 juni tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger landelijk aandacht wordt gevraagd voor hun situatie en behoeften. Ook in Culemborg wordt er speciaal voor jonge mantelzorgers een activiteit georganiseerd door het (jonge-) mantelzorgsteunpunt in samenwerking met het Jongerenwerk van ElkWelzijn.

Meer dan je denkt

Vaak realiseren jonge mantelzorgers en mensen in hun omgeving niet dat zij opgroeien in een situatie die anders is dan die van de meeste mensen. De landelijke campagne ‘Meer dan je denkt’ richt zich dan ook op de directe omgeving van alle jonge mantelzorgers, van de buurvrouw tot de leerkracht en voetbaltrainer. Het is een gloednieuwe bewustwordingscampagne waarin we laten zien dat iedereen iets kan betekenen voor een jonge mantelzorger. Zij willen namelijk gezien en gehoord worden: Een klein gebaar, zoals het vragen hoe het gaat, heeft al meer effect dan je denkt!

Zichtbaar

De campagne ‘Meer dan je denkt’ laat via video’s, posters, portretten en verhalen zien wat de impact is van jonge mantelzorgers en wat helpt bij het dragen van de verschillende zorgen. Gemeenten en organisaties kunnen het campagnemateriaal gratis downloaden op de website van de Week van de Jonge Mantelzorger. Ook worden er tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger in het hele land diverse activiteiten georganiseerd om extra aandacht te besteden aan de jonge mantelzorgers, hen te waarderen en zichtbaarder te maken.

Culemborg

In Culemborg kunnen kinderen/jongeren van 8 t/m 12 jaar meedoen aan de creatieve activiteit ‘een bordje of een kopje vol’. Deze vindt plaats op dinsdag 4 juni tussen 15.30-16.30 uur. Ken je de uitdrukking “wat ligt er op je bord?” Daarmee wordt niet bedoelt wat je ’s avonds eet maar wat je allemaal doet. Jongeren met mantelzorgtaken doen vaak net een beetje meer dan anderen van hun leeftijd. Tijdens deze activiteit kijken we welke dingen jij doet die best bijzonder zijn, maar vooral ook wat jij leuk vindt om te doen in je vrije tijd. Daar maken we een mooi bord van om thuis op te hangen. Aanmelden vóór 1 juni bij Gerda via jongemantelzorger@elkwelzijn.nl of via 06-30 42 48 93.

De Week van de Jonge Mantelzorgers is een initiatief van de Strategische Alliantie Jonge Mantelzorg.
Voor meer informatie over de activiteit kunt u contact opnemen met Gerda van Berkel-Schimmel, Wijkcoach bij ElkWelzijn, 06-30 42 48 93 of gvanberkel@elkwelzijn.nl.
Werkdagen: maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag.

Voor meer informatie over de Strategische Alliantie Jonge Mantelzorg, neem contact op met Michael Buynsters via alliantie@jmzpro.nl of kijk op www.strategischealliantiejongemantelzorg.nl

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

Vacature jongerenwerker (24-32 uur)

Per direct is ElkWelzijn op zoek naar een  jongerenwerker (24-32 uur per week). Gezien de samenstelling van het team zoeken we een ervaren collega. Ben