Geen gat na ons pensioen

Heb je een ondernemend en actief leven gehad, dan hoef je na je pensionering niet in een zwart gat te vallen. “Ga niet zitten afwachten, maar zoek zelf naar een bezigheid zoals vrijwilligerswerk”, aldus de wijze raad van het echtpaar Frans en Nelly Eliens. Ze delen hoe zij fit en vitaal ouder worden in Culemborg.

Tekst: Jan Heijink; foto’s: Klaas Eikelboom

Frans en Nelly zijn allebei net over de 70 jaar en bijna 50 jaar getrouwd. “Als je wilt weten hoe wij ons pensioen beleven, moeten we wel iets vertellen over wat we daarvoor deden.”

Het leven voor pensionering

Frans en Nelly kregen twee dochters en begonnen (we slaan wat details over) hun werkzame leven in 1979 met de overname van de winkel in ijzerwaren en gereedschappen van Nelly’s vader in Eindhoven. Daarna werkte Frans vanaf 1984 als productgroupmanager bij een groothandel in Utrecht. Nelly koos ervoor om enkele jaren thuis bij hun jonge kinderen te blijven. In deze jaren haalde ze haar havo-diploma op het Teisterbant college en begon ze aan een studie Spaans. In 1989 namen ze een groothandel in tuinmeubelen over. Frans reisde voor de inkoop door Europa, Indonesië en daarna regelmatig naar China. Frans: “Meestal eventjes vrijdags heen, ’s zondags terug en ’s maandags weer present in de zaak. Soms ging Nelly mee.” Het assortiment werd onder andere uitgebreid met een eigen barbecuelijn.

Terug naar Culemborg

In 2010 verkochten zij hun bedrijf.  “We verhuisden naar Tiel en gingen op zoek naar nieuwe bezigheden. Ik werd vrijwilliger bij Natuurmonumenten,” vertelt Frans, “en Nelly verdiepte zich in het wecken en koken met de snelkookpan. We sloten ons aan bij een Koksorganisatie, hielpen met de opbouw van beurzen en verzorgden kookdemonstraties.” Eind 2015 verkochten ze hun huis en gingen op de bonnefooi naar Spanje alwaar ze een B&B begonnen. “Het werd een groot succes en was een geweldige tijd. Begin 2019 zijn we terug naar Culemborg gekomen en echt met pensioen gegaan. We wonen inmiddels al in ons 14de huis.”

Actief en mobiel blijven

“Dankzij ons huidige vrijwilligerswerk blijven we actief in het leven staan”, aldus Frans en Nelly. Nelly is na een oproep van ElkWelzijn in maart 2021 in wijkcentrum de Salaamander als kookvrijwilliger gestart. Samen met een groep vrijwilligers kookt ze smakelijke driegangen maaltijden. Frans helpt met opdienen en afruimen en maakt een praatje met de ouderen in de eetzaal. Toen er in juni 2022 een noodopvang voor vluchtelingen kwam aan de Belweg, meldden Frans en Nelly zich meteen aan en hielpen met de inrichting. Daarna hielpen zij wekelijks bij enkele activiteiten en de verstrekking van de maaltijden.

Naast deze bezigheden in Culemborg zet Frans zich wekelijks in voor natuurorganisatie Stichting Het Utrechts Landschap. Als vrijwilliger coördineert hij het Promotie Team; maakt de planning en de agenda voor promotie-acties bij evenementen en activiteiten in de provincie Utrecht. Ook online zijn ze actief: samen onderhouden ze een facebookgroep met recepten en kooktips. Nelly heeft inmiddels haar eigen kookboekenbibliotheek en maakt zelf recepten. “Het zijn er inmiddels ruim 600,” vertelt ze.

Goed doen

Frans’ en Nelly’s ‘nieuwste’ vrijwilligerswerk vindt plaats in wijkcentrum de Salaamander. ElkWelzijn wil hier een bruisende ontmoetingsplek van en voor de buurt van maken. Ze waren bij sessies aanwezig om ideeën te ontwikkelen. Eén daarvan was het maken van een opvallende mozaïekbank, ook daar heeft Nelly aan meegeholpen. “Deze bank staat nu prominent voor de ingang van de Salaamander. En in de doorloop naar het café is een nieuwe weggeef- en zwerfboekenkast gekomen. We helpen mee om deze goed gevuld te houden. De zwerfboeken kunnen meegenomen of geruild worden en er is ruimte voor houdbare voeding en hygiënemateriaal. We hopen daarmee een bijdrage te leveren aan mensen die het financieel moeilijk hebben.”

Vrijwilligerswerk moet iets opleveren

“Na een afwisselend werkzaam leven kun je na je pensioen beter niet stil gaan zitten”, aldus Frans en Nelly. “Ons advies is dat je op zoek moet gaan naar actieve uitdagingen. Wij hebben dat altijd gedaan en voor ons was met pensioen gaan geen probleem. Wij zijn dagelijks met van alles bezig, weliswaar in een lager tempo.”
Frans: “Ik vind het wel belangrijk dat vrijwilligerswerk iets oplevert. Wij gaan aan het einde van de dag, gelukkig bijna altijd, naar huis met het gevoel iets nuttigs gedaan te hebben.”

Wil je ook fit en vitaal ouder worden, maar weet je niet precies wat bij jou past of wat er mogelijk is in Culemborg? Onze ouderenondersteuners denken graag met je mee. Neem contact op: kijk op www.elkwelzijn.nl/meedoen-en-ontmoeten/steun-aan-ouderen of bel naar 0345-51 52 27

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

65 schoolspullenpassen uitgedeeld

SchuldHulpMaatje en ElkWelzijn hebben ook dit jaar weer school spullenpassen aangeboden aan juffen en meesters van groep 8. De passen zijn voor kinderen van ouders