Eenzaamheid ervaren – het kan iedereen overkomen

Eenzaamheid ervaren… het kan iedereen overkomen. Vooral in coronatijd, als door de maatregelen onze vrijheid wordt ingeperkt. Eenzaamheid overviel ook Ingrid, medewerker van ElkWelzijn. In deze blog deelt zij haar ervaringen en tips.

in opdracht van ElkWelzijn

Half maart 2020, de lockdown.

Onze kinderen gaan opeens niet meer naar school, we werken thuis, geen visite/afspraken, sport en de dreiging van ziek worden hangt boven ieders hoofd… De eerste weken gaat het redelijk goed. We passen ons aan en proberen het beste van deze bizarre situatie te maken.

Na een paar weken voel ik me wat neerslachtig worden, ik heb nergens meer zin in en reageer soms overdreven emotioneel op pietluttige dingen. Ik wuif het eerst weg met gedachtes als: ‘we zijn nog gezond’ en ‘anderen hebben het veel zwaarder, zoals zorgpersoneel of zieken die op de IC liggen.’

Wat was er met me aan de hand? Ik kwam er achter dat ik de sociale contacten enorm miste en hoe belangrijk dat is voor mijn welzijn! Geen luxe maar noodzaak. Ik besloot mijn situatie te delen met een vriendin. Zij bleek ook regelmatig dips te ervaren en had vaak grote moeite met de hele situatie. Dat gaf mij een grote opluchting. Ik ben het met meer mensen gaan delen, vaker gaan wandelen met een paar mensen, meer bellen, etc. Daardoor ervaarde ik meer verbondenheid en openheid tussen mij en mijn omgeving, waardoor ik me veel energieker en blijer ging voelen.

Hopelijk heb je iets aan mijn ervaring.

Tips

Ik heb wat tips op een rijtje gezet:

 1. (h)erken eigen situatie
  Wat is het probleem, hoe voel je je, wat zijn signalen? Neem het serieus, neem jezelf serieus. Wat is je behoefte en wat houd je tegen om er voor te gaan? Waar ben je bang voor? En wat zou het fijnste zijn dat er kan gebeuren? Dat je misschien van je nare gevoel afkomt…. 
 1. Deel je gevoelens, wensen, behoeften
  Je wilt vaak een ander niet belasten met jouw verhaal of gaan klagen. Je wensen uitspreken en je gevoelens delen lucht enorm op en je voelt je direct beter. Je bent je eenzaamheid niet, je ervaart gevoelens van eenzaamheid.  Dat is een subtiel maar belangrijk verschil.
 1. Je bent niet de enige
  Anderen lijkt het altijd voor de wind te gaan, maar schijn bedriegt. Vraag iemand hoe het gaat en vaak altijd krijg je als antwoord dat het goed gaat. Niets is minder waar! Iedereen worstelt van tijd tot tijd met dingen die gebeuren in het leven en tegenslagen. Door er open over te zijn, zul je merken dat anderen dat ook meer durven naar jou toe.
 1. Dit kun je doen
  – Doorloop de voorgaande stappen. Bedenk wat jij nodig hebt en wat je concreet wilt van een ander. Wil je vaker wandelen met iemand, kopje koffie, goed gesprek, samen tv kijken, eten?
  – Haal sociaal contact aan. Begin klein, met iemand die je vertrouwd. Wat zou jij doen als iemand in je omgeving je zou vertellen dat het niet zo lekker gaat? Juist! Vertel me wat ik voor je kan betekenen…
  – Kom in beweging. Het helpt al om meer naar buiten te gaan om te wandelen of te fietsen.
  – Help een ander. Kijk of je misschien vrijwilligerswerk kan doen of voor een vriend of buurtgenoot iets kan betekenen. Een ander helpen helpt! Kijk eens op de site van ElkWelzijn of bel ons als jij hulp nodig hebt.

Iedere dag kun jij zelf besluiten een stapje zetten, je kan het!

En let op – in je eentje chocolade eten valt niet onder positieve stap 😉

Zorg goed voor jezelf en anderen.

Hartelijke groeten,

Ingrid, ElkWelzijn

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

Vacature jongerenwerker (24-32 uur)

Per direct is ElkWelzijn op zoek naar een  jongerenwerker (24-32 uur per week). Gezien de samenstelling van het team zoeken we een ervaren collega. Ben