Gesprek over eenzaamheid: “Alleen is niet altijd eenzaam”

Afgelopen dinsdag vond het eerste zomergesprek over het thema eenzaamheid plaats. Zoals iedereen momenten van geluk beleeft, zo is iedereen ook wel eens eenzaam. Over die eenzame momenten en gevoelens gingen bewoners onder begeleiding van medewerkers van ElkWelzijn in gesprek.

Deelnemers stelden zich tijdens het gesprek al snel open op. Er kwamen veel bijzondere verhalen voorbij en het werd als prettig ervaren om gevoelens met elkaar te delen. Verschillende vragen kwamen aan bod: Wat doet eenzaamheid met je? Op welke momenten voel je je eenzaam? En wat is jouw manier om daar weer uit te komen?

gesprek eenzaamheid 1

Verbinding

Een deelnemer zegt: “Alleen is niet altijd eenzaam”. Als je alleen woont, zegt dat nog niet dat je ook eenzaam bent. Verbinding met anderen is belangrijk om je minder eenzaam te voelen. “Je verbonden voelen met jezelf of een ander, dat maakt dat je je niet eenzaam voelt. Die verbinding is niet weg als de persoon er niet meer is.”
Anderen vinden die verbinding in andere dingen. “Ik voel me heel verbonden met boeken. Een verhaal kan me echt raken , ik kan me inleven in de hoofdpersoon en zo’n boek wordt me dan ook dierbaar. Ik wil het in mijn boekenkast hebben staan.” Iemand anders zegt: “Ik wandel het liefst alleen, ik zie de dingen om me heen en voel me verbonden met de natuur”.

 De aanwezigen missen het om de dagelijkse dingen te delen met iemand. “Het mooiste is als je emoties en ervaringen met een ander kan delen. Als je alleen bent, dan mis je dat. Daar kan ik jaloers op zijn bij ander mensen.” Als je eenzaam bent gaan er soms dagen voorbij zonder dat je iemand spreekt. “Je kan je eigen stem soms een hele dag niet horen. Soms praat ik tegen mezelf, dan schrik ik van mijn eigen stem. “

In actie komen

Iedereen gaat op zijn eigen manier met eenzaamheid om. “Ik heb geleerd actief de knop om te zetten als ik me eenzaam voel, zodat je gevoel gerelativeerd wordt. Kleuren, tuinieren, muziekje opzetten, ik kan mezelf echt in een andere stemming brengen. “ Een ander zegt: “Ik weet dat ik het zelf moet doen, dus ik stap er actief op af”. Dat blijkt in het gesprek belangrijk voor het voorkomen van een eenzaam gevoel, in actie komen. De meesten mensen ondernemen een activiteit als gevoelens van eenzaamheid opspelen: “Ik ga zingen en schoonmaken.” Iemand anders zegt: “Ik ga bellen en vragen of mensen zin hebben iets af te spreken.” Of “Ik ga bakken en deel het gebak dan uit in mijn straat.”

Het gevoel mag er zijn

“Soms lukt het niet meer, dan kruip ik gewoon in bed; lekker warm en veilig met een dekentje om me heen”. Het helpt om het gevoel van eenzaamheid te erkennen. “Het maakt mij ook sterk als ik mijn emoties kan voelen en uiten. Als ik huil als ik verdrietig ben, dat doet me goed. Ik laat het gevoel nu toe en denk daarna ‘wat kan ik eraan doen’?” De omgeving heeft niet altijd door dat iemand zich eenzaam voelt. “Ik ben een sterk mens, maar daardoor verwacht ook iedereen dat ik het allemaal wel aan kan”. Extra belangrijk dus om het bespreekbaar te maken.

Grote belangstelling

Door Corona zijn meer mensen er achter gekomen dat ze zich soms eenzaam voelen. En het is makkelijker geworden om dit aan anderen toe te geven. Er rust minder een taboe op het thema. Dat blijkt ook uit het grote aantal aanmeldingen voor de gespreksmomenten. Op 12 augustus staat het tweede gespreksmoment gepland. Bij deze bijeenkomst zijn inmiddels alle plaatsen bezet.

We kunnen ons voorstellen dat je na het lezen van dit bericht ook behoefte hebt om in contact te komen met andere mensen en te praten over dit thema. Neem contact op met Caroline van der Meulen of Cara Roorda via 0345-515227 of stuur een e-mail naar cvandermeulen@elkwelzijn.nl We nemen dan contact met je op als er weer gesprekken over dit thema gepland worden.

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

Nachtvoetbal tijdens de ramadan

Zo’n 80 tot 110 jongeren komen tijdens de ramadan op dinsdag, donderdag, vrijdag en zondag rond middernacht naar sporthal Interweij voor een partijtje zaalvoetbal. Het