Het Leerhuis gaat weer van start

Door de coronamaatregelen was het Leerhuis de afgelopen tijd gesloten. Er werd op andere manieren contact gehouden met de deelnemers. Hoe belangrijk dat was, vertelt Meliana Slagboom (foto rechts). Ze is blij dat het Leerhuis vanaf maandag 15  september haar activiteiten weer opstart, in aangepaste vorm. 

Coördinator van het Leerhuis Jolanda Slobbe: “Wij vonden het belangrijk om vanaf het begin contact te blijven houden met onze deelnemers. Vaak is het Leerhuis de enige plek waar zij sociaal contact hebben buiten het eigen gezin en waar ze in aanraking komen met de Nederlandse taal.”

Meliana Slagboom

Nederlands leren

Voor deelneemster Meliana Slagboom, 42 jaar, is het Leerhuis heel belangrijk. “Ik ben in Indonesië geboren en naar Nederland gekomen voor mijn studie. Toen ik verliefd werd, besloten we om samen hier te blijven. Ik heb het inburgeringsexamen al gehaald, maar merk dat dat niet voldoende is om met andere mensen te praten. Ik wil graag Nederlands leren, zodat ik makkelijker contact kan maken. Daarom volg ik bij het Leerhuis de cursussen spreken, lezen en schrijven.”

Oefenen in coronatijd

In coronatijd moest het Leerhuis helaas dicht. Jolanda hield op andere manieren contact met de deelnemers: “We hebben (video)gebeld, kaartjes gestuurd en opdrachten gedeeld in een groepsapp. Zoals grammaticaoefeningen, puzzels, filmpjes van onze vrijwilligers en rekensommen. Een vaste groep maakte gretig gebruik van deze mogelijkheid om thuis te blijven oefenen.”

Meliana was net als andere deelnemers blij dat ze via de groepsapp toch de Nederlandse taal kon blijven leren. “Elke dag waren er andere oefeningen en leerde ik nieuwe dingen. Een keer per week kregen we een opdracht met een prijsvraag. Dat was echt spannend! Daarnaast volg ik online trainingen van het Culemborgse educentre om mijn kennis te vergroten.”

Activiteiten weer van start

Nu de coronamaatregelen versoepeld zijn starten Jolanda en haar collega’s de begeleiding in Wijkcentrum de Salaamander weer langzaam op. “Deelnemers belden mij al met de vraag wanneer ze weer naar het Leerhuis mochten komen. Door te beginnen met kleine groepjes van maximaal 4 deelnemers met 1 vrijwilliger en individuele begeleiding kunnen we zo’n 80% van onze deelnemers weer een plek bieden.” Meliana: “Ik ben blij dat de activiteiten weer starten. Het Leerhuis geeft mij de kans om te groeien, leren en ontwikkelen. Mijn Nederlands wordt elke dag beter!”

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten