Het nieuwe Leerhuis: meer dan alleen een mooi jasje 

Het Leerhuis Culemborg krijgt een ander uiterlijk: een nieuw logo en huisstijl en ook de website is geheel aangepast. Na de start, vijf jaar geleden, is samen met de deelnemers heel kritisch nagedacht wat er gewijzigd, geschrapt of uitgebreid moest worden. En dat is 15 januari bij een officiële opening gevierd met de presentatie van het nieuwe gezicht.

Tekst: Frans de Bruijn, foto’s: Milou Oomens

Aan het woord is Sevda Memik. Wijkcoach bij ElkWelzijn en aanspreekpunt voor het Leerhuis Culemborg: “We bestaan nu ruim 5 jaar en helpen een groeiend aantal inwoners. We zijn er voor iedereen die alle dagelijkse zaken zelfstandig wil regelen maar een beetje hulp kan gebruiken. En dan maakt het niet uit of je beter wilt leren praten, schrijven of rekenen of dat je hulp bij je financiën nodig hebt of bij de opvoeding van je kinderen. Wij kunnen je helpen of anders verwijzen we je door.” Het Leerhuis heeft 24 vrijwilligers en krijgt wekelijks circa 80 deelnemers in 13 verschillende groepen met allerlei activiteiten. Ook worden er jaarlijks themabijeenkomsten, bijvoorbeeld rond ‘Rondkomen’ of ‘Gezondheid’, georganiseerd. 

vlnr: Berna van der Heide (wijkcoach ElkWelzijn en ondersteuner Leerhuis), Sevda Memik (wijkcoach ElkWelzijn en coördinator Leerhuis) en Florence Monbredau (NT2docent en inhoudelijk ondersteuner Leerhuis)

Het nieuwe Leerhuis

Sevda vertelt dat er in de loop van de 5 jaar dat het Leerhuis nu bestaat veel is veranderd. “We zien dat er steeds meer nieuwlanders (mensen die niet in Nederland geboren zijn) komen die de taal willen leren, de maatschappij willen leren kennen of moeite hebben met de Nederlandse bureaucratie. Dat geldt trouwens niet alleen voor de nieuwlanders.

Na corona bleek er ook meer behoefte te zijn aan plekken om andere mensen te ontmoeten en aan activiteiten op het gebied van gezondheid en van de eigen ontwikkeling.”

En dus werd gezocht naar meer en andere activiteiten. Die hebben ze samen met de gebruikers ontwikkeld. Deze aanpassingen vroegen ook om een nieuwe huisstijl.

Huisstijl, logo en website

“Om te beginnen het logo: dat maakte onvoldoende duidelijk wat we doen”, vertelt Sevda enthousiast. “We wilden een logo dat meer aanspreekt, met meer kleur en met pictogrammen die alle activiteiten weergeven. Dat is helemaal gelukt en daar ben ik trots op.”

Het vernieuwde Leerhuis heeft niet alleen een ander logo, maar ook de brochure en de website hebben een facelift ondergaan. “Er is een veelheid aan oude én nieuwe activiteiten waar we mensen mee kunnen helpen. Op het gebied van lezen, schrijven en rekenen, rond gezondheid, opvoeding, omgaan met geld. Maar ook digitale vaardigheden, vinden van werk of vrijwilligerswerk, eigen ontplooiing, enzovoorts. Dat staat helder in onze brochure.”

Ook de website is door ElkWelzijn en de deelnemers aangepast. “We hebben gekeken naar andere websites en daar de goede punten uit overgenomen. We werken met eenvoudige taal en grote letters en er staan veel foto’s en filmpjes op. We hebben nu echt een website die voor iedereen duidelijk is.”

 

Feestelijke presentatie

Op 15 januari was de presentatie van de nieuwe website en logo van Leerhuis Culemborg. Het ‘officiële’ tintje werd verzorgd door Dorine Ottevanger (directeur van ElkWelzijn), wethouder Mischa Peters, Florence Monbredau (NT2docent en inhoudelijk ondersteuner Leerhuis) en Ani Zakaryan (deelnemer Leerhuis Culemborg). “Deze presentatie betekent niet dat we klaar zijn”, zegt Sevda. “Er blijft nog genoeg te wensen over. Zo zou ik wel meer laaggeletterde autochtone Culemborgers willen bereiken. Ik zou graag meer met de deelnemers de stad en de samenleving in willen. En ook heb ik nog als wens een voorleesfunctie op onze website. Maar voor nu ben ik heel tevreden met de vernieuwingen die we al hebben doorgevoerd.”

Ben je benieuwd geworden? Kijk dan eens op de site www.leerhuisculemborg.nl
Of kom langs in wijkcentrum de Salaamander, spreek één van de vrijwilligers aan of neem een brochure mee.

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

65 schoolspullenpassen uitgedeeld

SchuldHulpMaatje en ElkWelzijn hebben ook dit jaar weer school spullenpassen aangeboden aan juffen en meesters van groep 8. De passen zijn voor kinderen van ouders