Nieuw: woontraining voor statushouders in Culemborg

“Je kunt deze avond beschouwen als een aanvulling op de inburgering”, zeggen Lianne Berends, woonconsulent bij Kleurrijk Wonen en Ahmed Ben Saddik, wijkcoach bij ElkWelzijn en coördinator van het nieuwkomersproject ‘Leefomgeving ontdekken’. “Het is de eerste keer dat we deze woontraining in Culemborg verzorgen, dat is dus een beetje spannend en ook wat experimenteren”.

Deelnemers zijn elf statushouders die nog maar kort in Culemborg wonen, bijna altijd korter dan een jaar, sommigen wonen pas een maand in onze stad. Ze komen uit Syrië en Jemen en spreken Arabisch. Een tolk helpt met vertalen. In de toekomst zal deze training herhaald worden, ook voor statushouders afkomstig uit andere taalgebieden.

Tekst: Frans Huber, Foto: Marjon Hoogheid

Gevarieerde inhoud

Het project is een initiatief van Kleurrijk Wonen. In de uitvoering wordt samengewerkt met de gemeente, ElkWelzijn en Vluchtelingenwerk. De inhoud van de training is gevarieerd: het gaat over de relatie tussen huurder en Kleurrijk Wonen en wat je van elkaar mag verwachten. Ook over het bewonen van je huis: hoe voorkom je vochtvorming, hoe ga je om met brandrisico’s, hoe verwarm je het huis en wat kun je doen aan woningisolatie. Daarnaast vooral over de omgang met buren en buurtgenoten waarbij thema’s als overlast voorkomen en het maken, onderhouden van contact wordt besproken. Verder gaat het over afvalscheiding en omgaan met afval in de openbare ruimte. Specifiek Nederlandse gewoontes en gebruiken komen naar voren met daarbij verschillen met gebruiken in het land van herkomst. Een belangrijk laatste onderdeel is geldbeheer: de zorg voor betaling van vaste lasten en het voorkomen van misbruik door derden: “jullie als nieuwkomers zijn een geliefd doelwit, zorg dat je geen ‘geldezel’ wordt en pas goed op je bankpas en pincode.”

Lopend gesprek

Lianne Berends verzorgt deze interactieve bijeenkomst, ze doet dat enthousiast en kundig, spreekt met korte zinnen. De gebruikte PowerPoint heeft veel plaatjes, korte teksten en multiple choicevragen. De tolk reageert alert, vertaalt iedere reactie en weet zo bij te dragen aan een lopend gesprek waar alle deelnemers zich actief bij betrokken voelen. Er is veel serieuze inbreng maar er wordt ook gelachen. Bijvoorbeeld wanneer de vraag gesteld wordt of de mensen Bartje kennen: “Wij kennen alleen maar Bartje, andere winkels zijn te duur”. In een korte evaluatie geven deelnemers aan dat ze veel belangrijke dingen hebben gehoord: over het bewonen van het huis en daarbij bijvoorbeeld het voorkomen van brand, het omgaan met buren en hoe belangrijk het is om rekening met elkaar te houden. En vooral ook: met welke problemen je waar terecht kunt.

Aan het einde reikt wethouder Daphne Bijvoet iedereen een certificaat uit. Namens burgemeester en wethouders heet ze de nieuwkomers welkom in Culemborg en spreekt de hoop uit dat iedereen straks actief deelnemer wordt aan ons samenleven. De avond wordt afgesloten met het eten van de echte Culemborgse tompouce van Verhallen.

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten