Opening nieuwe sociëteit ‘BijOns’ aan de Gandhi 205

UPDATE Helaas, de feestelijke opening van de nieuwe sociëteit ‘BijOns’ aan de Gandhi 205 op 2 april gaat niet door wegens ziekte van de werkgroep. Maar je bent van harte welkom vanaf maandag 11 april om een kijkje te komen nemen!

Op 2 april aanstaande wordt de nieuwe sociëteit ‘BijOns’ aan de Gandhi 205 feestelijk geopend. Met ‘BijOns’ is Culemborg een prachtig ontmoetingscentrum rijker. De locatie is door vrijwilligers helemaal opgeknapt. Het project wordt ondersteund door ElkWelzijn. Inwoners van Culemborg zijn welkom, oud en jong. En met nadruk ook mensen met een migratieachtergrond.

Tekst: Frans Huber, foto: Karin van de Kar

Gandhi BijOns

Activiteiten

De mensen van de initiatiefgroep hebben voor de komende tijd allerlei activiteiten gepland. Zo kan er straks Jeu de Boules worden gespeeld in samenwerking met club Les Taxateurs. Daarnaast is er een schilderclub en een quiltclub. Er komen koffie-ontmoetingen, spelletjesdagdelen en één keer per maand een gezamenlijke maaltijd. Er zijn ideeën om pubquizzen en muziekavonden te organiseren. Ook over lezingen wordt nagedacht. Veel is afhankelijk van wat bezoekers zelf aandragen en zelf willen organiseren. Er is behoefte aan extra vrijwilligers die zich wat vaster aan het project willen verbinden.

‘BijOns’ draaide al een tijdje op een laag pitje maar was als gevolg van de pandemie ook vaak langere tijd dicht. Wil Schekkerman (81) en Carla Soepnel (87) zijn trouwe bezoekers. Ze wonen beiden alleen en zijn superblij met ‘BijOns’: “De ruimte is zó mooi geworden. Deze plek vinden wij belangrijk om aan het leven te blijven meedoen. Je ontmoet er allerlei nieuwe mensen. Je hoort verhalen van anderen. Met sommige bezoekers kun je lief en leed delen. En het samen eten, dat verbindt!”

Lange geschiedenis

De sociëteit ‘BijOns’ kent een lange geschiedenis. Op dezelfde locatie startte in 2004 de ‘Gandhi Soos 205’ in een gedeeltelijk leeggekomen kantoorpand van Thuiszorg de Betuwe. Toen alleen voor bewoners van de Gandhi en de MLKing. Initiatiefneemster, Margriet Deklijne, mocht deze ruimte ‘om niet’ gebruiken. Drie jaar geleden kwam aan de activiteiten een einde toen de huur door De Betuwe werd opgezegd.

Het pand stond daarna leeg. Zonde, vond een nieuwe groep mensen. Anderhalf jaar geleden bleek eigenaar Kleurrijk Wonen bereid om de ruimte gratis beschikbaar te stellen: ‘BijOns’ was geboren. Het pand kreeg een opknapbeurt en nieuw meubilair. Er is een bescheiden keuken. Alles ziet er uitnodigend en fris uit.

Werkgroep

De werkgroep die zorgt voor de ontwikkeling en aansturing van het project bestaat momenteel uit Lammy Bastiaannet, Dickij Vroege, Petra van Arnhem en Theo Eerkens. ‘BijOns’ wordt ondersteund door wijkcoach Loes van Delft van ElkWelzijn. “Die hebben daar veel ervaring mee”, zegt Theo, “ze geven ons op verzoek logistieke ondersteuning en advies. Bovendien hebben ze veel contacten, zo nodig zorgen ze voor bemiddeling, heel waardevol.”

Theo wist een flink aantal lokale bedrijven en organisaties voor het project te interesseren. Hij vertelt: “Zij doneerden in geld of in natura. Wij zijn hen daar zeer erkentelijk voor: zo konden we de hele verbouwing en inrichting bekostigen. Want we krijgen (nog) geen structurele subsidie”.

BijOns is gevestigd aan de Gandhi 205. Iedereen is vanaf 11 april welkom voor koffie of thee of om mee te doen aan een van de activiteiten: bekijk de website

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

65 schoolspullenpassen uitgedeeld

SchuldHulpMaatje en ElkWelzijn hebben ook dit jaar weer school spullenpassen aangeboden aan juffen en meesters van groep 8. De passen zijn voor kinderen van ouders