Tips van de moestuinvrijwilligers

Op 11 maart, tijdens NLDoet, openen vrijwilligers het nieuwe seizoen van de buurtmoestuin aan de Prijsseweg. Karin, Marijke en Rietje ploegen de grond om en Rob is bezig om de compostbak te verstevigen. Een pittige klus, “we hebben geen sportschool meer nodig” klinkt het eensgezind! Iedereen is vrolijk. Het is dan ook een stralende dag, er is koffie en Marijke heeft versgebakken appeltaart meegenomen.

Tekst en foto’s: Milou Oomens

Buurtmoestuin vrijwilligers

De vrijwilligers van de buurtmoestuin gaan natuurlijk weer voor een mooie oogst. De een is nog ‘groen’ als het gaat om moestuinervaring, de ander expert. Ze helpen elkaar en bovenal is het werken in de buurtmoestuin “heel gezellig. Het heeft mij ook echt door de eenzame coronaperiode heen geholpen”.
Wil je ook een (kleine) moestuin beginnen of je buurt met kleine aanpassingen groener maken? De vrijwilligers delen graag een paar tips!

Rietje: Kleine tuin
“Met een klein stukje extra groen, kun je veel voor de natuur betekenen. Elke tegel eruit is dus winst! Plant hier een groente of gebruik een biologische bloemenmix die insecten aantrekt. Ook goed voor je afwatering trouwens!”

Rob: Makkelijke groenten
“Ben je nog ‘groen’ als het gaat om tuinieren? Begin dan met groenten die makkelijk groeien. Mijn persoonlijke favorieten zijn rucola en aardbeien. Nog lekker ook! Je kunt ze binnen in een potje kweken en als er geen nachtvorst meer is, buiten in de aarde zetten. En ohja, binnen kweken kan heel eenvoudig met een lege eierdoos als kweekbak.”

Marijke: Zaaikalender
“Op www.tuinen.nl kun je precies zien welke groenten je wanneer kunt planten. En bijvoorbeeld ook welke planten goed naast elkaar kunnen en welke juist niet. Heel nuttig, we kijken er regelmatig op!”

 

 

Rob: Potgrond
“Voor de meeste groenten en fruit is potgrond een goede voedingsbodem. Zowel binnen als buiten. Wist je dat een open zak na 6 maanden zijn voeding verliest? Wees dus niet te zuinig als je zak eenmaal open is.”

Karin: Grond verbeteren
“Heb je peulvruchten zoals erwtjes of bonen geplant? Laat dan na de oogst de wortelen in de grond zitten. Hier zitten stikstofbolletjes aan en die zijn goed voor het verbeteren van de grond.”

Rietje: Avocadopit
“Heb je geen tuin, of alleen een balkon? Dan is het leuk om een avocadoplant te kweken. Je stopt de pit van een avocado in een vochtig keukenpapiertje in een zakje. Hou ‘m vochtig. Na een paar weken krijgt de pit wortels. Dan prik je er aan elke kant een satéprikker in en hang je hem boven een glas of potje voor de helft in het water. Er groeit een plantje uit. Ik vind het fantastisch om iets te doen met een pit die je anders weggooit, en het is ook leuk om met kinderen te doen en te zien hoe die groeit.”

Marijke: Knoflook kweken
“Heb je een knoflookteentje over? Stop die in november in de aarde, in een pot of in de tuin. In het voorjaar komt ‘ie uit.”

En ten slotte: lekker genieten van het buiten bezig zijn!

Wil je meehelpen in de buurtmoestuin of als vrijwilliger de tuintjes opknappen van mensen in Culemborg die dat zelf niet meer kunnen? Neem dan contact op met wijkcoach Carlo de Waal: 06-22 15 17 90 of cdewaal@elkwelzijn.nl

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

Nachtvoetbal tijdens de ramadan

Zo’n 80 tot 110 jongeren komen tijdens de ramadan op dinsdag, donderdag, vrijdag en zondag rond middernacht naar sporthal Interweij voor een partijtje zaalvoetbal. Het