Ondersteuning aan vluchtelingen uit Oekraïne

We merken dat er vragen zijn of wij iets doen voor mensen die momenteel vanuit Oekraïne naar Nederland komen. Wij hebben hierover nauw contact met de gemeente Culemborg. We brengen je met dit bericht graag op de hoogte wat wij doen, en wat jij zelf kunt doen. Ook wijzen we je op de informatievoorziening van de gemeente Culemborg.

oekraine handen

In de hele wereld zijn ontzettend veel conflicten. Die raken heel veel mensen en ze raken ons ook. Als welzijnsorganisatie is het ons werk om verbinding en onderling respect te versterken en om conflicten dichtbij te helpen oplossen. Gelijke kansen voor iedereen, vreedzaam en rechtvaardig samenleven, dat zijn voor ons belangrijke waarden.

De oorlog in Oekraïne komt dichtbij voor velen. Er zijn al veel vluchtelingen opgevangen in Nederland. Culemborg is ook hard aan het werk om deze opvang te realiseren. We weten nog niet om hoeveel mensen dit gaat, wanneer zij komen en wat hun behoefte is. We weten wel dat we zullen ondersteunen waar mogelijk.

Ondersteuning door ElkWelzijn

Wat betekent dit concreet:

 • Iedereen met vragen is welkom. Tot nu toe konden we mensen goed op weg helpen, informatie bieden of doorverwijzen. Onze wijkcoaches en jongerenwerkers ondersteunen individuele inwoners, (vrijwilligers)organisaties en burgerinitiatieven. Naar contactgegevens
 • Waar vrijwilligers nodig zijn, helpen we graag bij de werving hiervan. We hebben daar veel ervaring mee. Het helpt daarbij als de behoefte concreet is en als je weet waar vrijwilligers voor nodig zijn. Lees meer over vrijwilligerswerk
 • We voeren een deel van het inburgeringsbeleid uit. Als het nodig is, breiden we deze dienstverlening uit. Ook kunnen we mensen ondersteunen vanuit voorzieningen als het Leerhuis.
 • Wil je zelf iets doen, check dan vooral onderstaande informatie van de gemeente met heel veel links en tips. Dit varieert van geld geven aan giro 555 tot je aanmelden voor het in huis nemen van vluchtelingen.


Oekraïense vluchtelingen en vrijwilligerswerk
ElkWelzijn biedt ondersteuning aan Oekraïners die vrijwilligerswerk in Culemborg willen doen. Iedereen kan en mag vrijwilligerswerk doen (behalve ongedocumenteerden). Oekraïense vluchtelingen mogen dus ook vrijwilligerswerk verrichten. ElkWelzijnzorgt dat het vrijwilligerswerk bij de vrijwilliger hoort. Dus niet: wat past bij Oekraïners, maar ‘de vrijwilliger’, het individu. Ieders drijfveer of motivatie om vrijwilliger te zijn is immers anders. Vervolgens kijken we naar wat diegene kan doen. Goede begeleiding is belangrijk. Een van de beste manieren om vrijwilligers te begeleiden is aandacht, dat geldt ook voor Oekraïense vrijwilligers. Neem contact op met Sandra Rigter voor info en ondersteuning: srigter@elkwelzijn.nl | 06-83 52 51 08.

Informatie door de gemeente

Op culemborg.nl lees je veel gestelde vragen met betrekking tot het bieden van hulp. Ook heeft gemeente Culemborg een digitaal platform gemaakt voor vraag en aanbod voor Oekrainse vluchtelingen.

Blijf op de hoogte via de gemeentelijke pagina of neem contact op met het kernteam via hulpoekraine@culemborg.nl.

Informatieve websites

 • Op rijksoverheid.nl vind je informatie over de Russische inval in Oekraïne en antwoorden op veel gestelde vragen.
 • Kinderen hebben ook vragen over het conflict. Op de website van het Nederlands Jeugdinstituut vind je tips om hierover met kinderen te praten.
 • Wil je de hulpverlening aan de mensen in Oekraïne steunen, dan kun je doneren via www.giro555.nl.
 • Op de website van Vluchtelingenwerk Nederland vind je informatie hoe je spullen kunt doneren of een kamer ter beschikking kunt stellen.
 • Ben je benieuwd welke lokale initiatieven er zijn, of wil jij jouw eigen initiatief starten voor vluchtelingen uit Oekraïne? Bijvoorbeeld een inzamelingsactie, een creatieve actie of een sponsorloop? Onderaan deze pagina van Vluchtelingenwerk vind je een overzicht en lees je hoe het opzetten van een eigen initiatief werkt. 
 • Op de website van RefugeeHelp vind je inzamelpunten en/of kun je aangeven andere hulp te willen bieden.
 • Takecarebnb bemiddelt tussen vluchtelingen en gastgezinnen.

Deel dit bericht

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Bekijk onze andere berichten