Een beetje financiële steun: een wereld van verschil.

Als je weinig verdient en 4 kinderen hebt zijn gewone dingen als sport of muziekles eigenlijk niet te betalen. Met een bijdrage van het Jeugdfonds Sport & Cultuur kan je ervoor zorgen dat de kinderen hier wel aan mee kunnen doen. En dan is hulp bij het doen van de aanvraag voor veel ouders nog eens extra welkom. Een moeder vertelt wat het voor haar en haar kinderen heeft betekent en hoe het nu nog steeds een positief effect heeft.

Tekst: Frans de Bruijn

voetbal sport jeugd

Wilma (echte naam bij ElkWelzijn bekend) begint: “Alhoewel mijn man en ik beiden werken hadden we toch zó’n laag inkomen dat extraatjes voor onze 4 kinderen niet altijd mogelijk waren. Die konden daardoor soms moeilijk meekomen in de maatschappij. Ze hadden (en hebben) wel veel vriendjes op school, maar ze dreigden toch een beetje buiten de boot te vallen. De jongens wilden graag op zwemmen en op voetval, maar voor 4 kinderen is contributie, kleding, enz. gewoon niet op te brengen.”

Aanvraag financiële bijdrage

Wilma heeft contact opgenomen met Alice Versluis, wijkcoach bij ElkWelzijn, die (samen met een collega) zorgt voor het aanvragen van een financiële bijdrage vanuit het Jeugdfonds Sport & Cultuur.“ Via het fonds wordt de contributie betaald en kregen wij ook nog een waardebon waarmee ik sportkleding voor mijn kinderen kon aanschaffen”, vertelt Wilma.

Geen schaamte

Wilma zegt dat ze nooit getwijfeld heeft om van deze voorziening gebruik te maken. “Ik heb me er nooit voor geschaamd dat we deze hulp nodig hadden. En via gesprekken op het schoolplein weet ik ook van andere ouders die een bijdrage vanuit het fonds krijgen. De kinderen zelf vonden het niet altijd leuk. Niet dat ze eronder geleden hebben, hoor. Maar nu de twee oudste kinderen groter zijn en inmiddels zelf een inkomen hebben, zorgen zíj ervoor dat de jongste twee op sport kunnen en dragen zíj bij aan de kosten. Er is dus wel een gevoel bijgebracht van zuinig zijn met geld en een houding om voor jezelf (en voor anderen!!) te zorgen.”

Meedoen en voor jezelf zorgen

“Mee kunnen doen aan sport was ook belangrijk voor de groei van de kinderen. Om samen met vrienden die ook voetballen te kunnen optrekken, saamhorigheid en betrokkenheid te leren.
Zelf zorgde ik natuurlijk ook wel voor allerlei sociale activiteiten voor en met de kinderen. Ik was met weinig heel actief.”

“Mede door de extra steun hebben onze kinderen nu een drive om voor zichzelf te zorgen en door te zetten. Dit alles hebben de kinderen nu in hun eigen leven meegenomen. Het is blijkbaar een goed voorbeeld geweest.”

Een duidelijke behoefte

Wijkcoach Alice: “ElkWelzijn doet gemiddeld voor zo’n 125 kinderen per jaar aanvragen bij het Jeugdfonds. Maar ook op scholen zijn er intermediairs die dit doen. Er is dus duidelijk behoefte. Zowel vanuit ElkWelzijn als vanuit de intermediairs op scholen wordt gezorgd voor anonimiteit. Dat ouders en kinderen hulp nodig hebben is wellicht daardoor ook niet breed bekend.”

Wil je net als Wilma je kinderen laten sporten of mee laten doen aan muziek of dans, maar heb je daar niet de financiële middelen voor? Wijkcoach Alice helpt je graag met een aanvraag bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur.

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

Vacature jongerenwerker (24-32 uur)

Per direct is ElkWelzijn op zoek naar een  jongerenwerker (24-32 uur per week). Gezien de samenstelling van het team zoeken we een ervaren collega. Ben

Geen gat na ons pensioen

Heb je een ondernemend en actief leven gehad, dan hoef je na je pensionering niet in een zwart gat te vallen. “Ga niet zitten afwachten,