8 Tips voor jongeren: zo kom jij de maand wel door!

Een hele maand rondkomen van je geld is voor veel jongeren lastig. En al helemaal als je 18 wordt en er veel veranderd. Met deze tips van de jongerenwerkers kom je de maand wel door.

spaarvarken

1. Huishoudboekje bijhouden

Noteer elke maand al je uitgaven en inkomsten. Ook is het handig om bij de start van elke maand je budget van dat moment op te schrijven (zowel digitaal als contact geld). Wees bedacht op het cappuccino effect. Dagelijkse kleine uitgaven, zoals iets kleins in de winkel of even snel een koffie, hebben onbewust een grote invloed op je uitgaven. Houd dus alles bij, denk ook aan je toeslagen, extraatjes of bijvoorbeeld boetes.

2. Vast bedrag per maand opnemen
Stel voor jezelf een maandbudget op voor de huishoudelijke uitgaven. Deel dit bedrag door vieren en pin wekelijks dat bedrag. Hiervan ga je alle aankopen doen. Probeer die pinpas opgeborgen te houden. Op deze manier word je je bewust van wat je uitgeeft. En is het op dan is het op!

3. Betaalpijn
Mensen die alleen pinnen raken sneller het overzicht kwijt, omdat een aankoop niet direct ‘pijn’ doet in je portemonnee. Door wekelijks je saldo te checken voel je de ‘betaalpijn’ van je uitgaven meer en houd je inzicht in je financiën.

4. Begroting
Maak een schatting van je jaarlijkse uitgaven. Zo kan je rekening houden met (grote) uitgaven en wat je wilt sparen. Bepaalde maanden heb je dan even misschien wat minder te besteden.

5. Incasso en rekeningen
Zorg ervoor dat je betalingen en incasso’s rondom de dag doet wanneer je inkomsten binnen krijgt. Doe dit ook met automatische incasso’s. Check regelmatig of de bedragen kloppen.

6. Spaartip
De overheid adviseert om 10% van je nettoloon te sparen. Een buffer opbouwen is altijd handig. Dit voor onvoorziene kosten.

7. Passieve inkomsten
Ga op zoek naar passieve inkomsten. Ergens waar je naast je salaris inkomsten door genereerd. Bijvoorbeeld een leegstaande kamer verhuren, eigen creaties verkopen, etcetera.

8. Maak geen onnodige kosten!
Blijf alert op de kosten die je maakt. Zijn de kosten onnodig om te maken? Is bijvoorbeeld huren ook een mogelijkheid?

18 maart: Inlooppreekuur 18 jaar, wat nu?

Heb je een vraag of advies nodig over je financiën? Kom dan 18 maart vanaf 15 uur langs bij de jongerenwerkers in de Salaamander! Zij werken ook samen met andere organisaties zoals de formulierenbrigade, die jou kunnen ondersteunen bij het invullen van ingewikkeld papierwerk.

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

Vacature jongerenwerker (24-32 uur)

Per direct is ElkWelzijn op zoek naar een  jongerenwerker (24-32 uur per week). Gezien de samenstelling van het team zoeken we een ervaren collega. Ben

Geen gat na ons pensioen

Heb je een ondernemend en actief leven gehad, dan hoef je na je pensionering niet in een zwart gat te vallen. “Ga niet zitten afwachten,