Sandra Rigter: motor achter het vrijwilligerswerk in Culemborg

Culemborg kent een grote verscheidenheid aan organisaties die vrijwilligerswerk aanbieden, het zijn er meer dan honderd. Een groot deel van vraag en aanbod verloopt via het Vrijwilligers Informatie Punt van ElkWelzijn. De motor achter dit alles is Sandra Rigter.

tekst: Frans Huber

 

Het vrijwilligerswerk in Culemborg bloeit. Eén op de drie volwassen inwoners van onze stad stelt zich beschikbaar. Veel vrijwilligers zetten zich in voor individuele medeburgers met een hulpvraag. Anderen zijn actief in een organisatie waarvan ze lid zijn of waarmee ze zich verwant voelen. Ze doen dit werk met hart en ziel.

202203 Sandra met Hart van culemborg vergroot_crop

Sandra (53) is al heel lang actief op het gebied van vrijwilligerswerk. Ze beheert bij ElkWelzijn sinds 7 jaar het Vrijwilligers Informatie Punt. Daarnaast coördineert ze het ‘Netwerk Vrijwilligers Zorg en Welzijn’, een samenwerkingsverband voor vrijwilligerswerk waaraan meer dan 30 Culemborgse organisaties deelnemen. Sandra heeft een enorm persoonlijk netwerk: iedereen in Culemborg die met vrijwilligerswerk van doen heeft, kent haar. Ze weet van de hoed en de rand. Op sociale media speurt ze naar nieuw en nog ongekend aanbod van vrijwilligerswerk en deelt dat via haar facebookpagina.

Energie

Praten met Sandra geeft energie. Ze straalt enthousiasme en betrokkenheid uit. En kennis van zaken. Sandra: “Wat me zo aantrekt in dit werk is de positieve houding en het plezier waarmee mensen zich inzetten zonder dat ze geld krijgen. Natuurlijk moet het ze iets opleveren. Het is te simpel te zeggen dat je het doet omdat je graag anderen helpt. Het moet zeker ook waarde hebben voor de vrijwilliger, deze moet er rijker van worden. Dat benadruk ik altijd. Ook in het Netwerk-overleg krijgt dit veel aandacht.”

Breed aanbod

“Mensen gaan vaak op zoek naar vrijwilligerswerk na een keerpunt in hun leven,” zegt Sandra, “bijvoorbeeld na pensionering, verhuizing of verandering in huiselijke omstandigheden. Het vinden van passend vrijwilligerswerk kan lastig zijn. Mensen kunnen te rade gaan bij de vacaturebank op de website van ElkWelzijn. De vacaturebank bestaat al 19 jaar. Er staan gemiddeld zo’n 120 vacatures op, afkomstig van 60 organisaties. Ze wordt beheerd door een vrijwilliger, Monique Overdijk. Monique doet dit met veel zorg en ik ben daar enorm blij mee! De vacaturebank is echter nog niet compleet. Ik wil graag bij deze organisaties die er nog geen gebruik van maken, uitnodigen om deel te nemen.”

“Mensen die op zoek zijn naar vrijwilligerswerk kunnen een afspraak met mij maken. Ik heb een breed overzicht van wat er is. Er gaat vaak een wereld voor ze open, zoveel aanbod, zoveel verschillende sectoren, zoveel verschillende functies. Ik probeer ze te helpen een weg te vinden in al die mogelijkheden. Daarnaast verzorg ik ook nog twee keer per jaar een workshop voor nieuwe vrijwilligers. Daar zitten dan ervaren vrijwilligers bij die informatie kunnen geven, dat heeft meerwaarde.”

Beperkingen

Sandra ziet ook de complexe kanten van vrijwilligerswerk en de beperkingen die er kunnen zijn. “Ik realiseer me steeds meer”, bedenkt ze, “dat ik in mijn gesprekken met mensen die vrijwilligerswerk zoeken, slechts een schakel ben in die zoektocht. Het is niet klaar na één gesprek met mij. Mensen halen hun informatie ook elders, uit gesprekken met anderen of de media. Hun keuze wordt uiteindelijk vaak bepaald wanneer informatie vanuit verschillende hoeken op elkaar blijkt te passen.”

Soms kiezen mensen vrijwilligerswerk maar vinden ze er niet wat ze nodig hebben. Sandra is zich hier erg van bewust: “Soms voelen mensen zich bijvoorbeeld, door wat voor oorzaak dan ook, eenzaam. Dan wordt regelmatig de suggestie gedaan om vrijwilligerswerk te gaan doen ‘zodat je onder de mensen bent’. Maar het probleem ligt dieper en vrijwilligerswerk lost niet alles op. Deze bewustwording bracht me er toe om me te richten op de thematiek van eenzaamheid. Ik doe veel binnen de Culemborgse ‘Coalitie tegen Eenzaamheid’, een samenwerkingsverband van organisaties die de ‘Week tegen de Eenzaamheid’ organiseert (dit jaar van 26 september tot 6 oktober). Ook onze gespreksgroepen ‘Zin in (je) leven’ die ik mede organiseer, hebben met deze belangstelling te maken.”

Dynamiek van de tijdgeest

“Wat mij zo fascineert in vrijwilligerswerk en wat me motiveert”, zegt Sandra, “is dat de dynamiek en de aard ervan zo sterk bepaald worden door de tijdgeest. Met telkens nieuwe prioriteiten. Zo stelde de coronapandemie speciale eisen, net als de individualisering van de samenleving en opvang van vluchtelingen. Een mooi voorbeeld van deze tijd is vrijwilligerswerk dat voortkomt uit buurtinitiatieven. Nieuw is dat in de samenleving de verbinding tussen de culturele sector en het welzijnswerk wordt aangehaald. Wij doen daar aan mee, in samenwerking met Theater de Fransche School, de Vrijstaddrukker, Gelderlandfabriek en het Weeshuis Museum. Het project ‘Het Gezicht van het Gezicht’ van voor de zomer is daar een voorbeeld van.”


Om telkens met vrijwilligerswerk goed op nieuwe tendensen in te spelen, is publiciteit van levensbelang: “Ik geef het veel aandacht”, zegt Sandra, “via de radio (tweewekelijkse rubriek op de SRC), via het Kontakt, de ElkWelzijn-website en de sociale media met mijn eigen pagina.”
“Ja”, zo besluit ze, “er zit in deze branche altijd veel beweging, ik ben er nog lang niet op uitgekeken. Dit werk houdt me fit en scherp.”

Hoewel veel mensen zich al inzetten als vrijwilliger, zijn er nog steeds meer dan 100 openstaande vacatures in de vrijwilligersvacaturebank. Bekijk ze hier.

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

Met wie ga jij een tompouce eten?

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid organiseert ElkWelzijn in samenwerking met Hema Culemborg een bijzondere bewustwordingsactie rondom het thema eenzaamheid. Eenzaamheid is een groeiend probleem in

Leerhuis Culemborg weer van start

Het Leerhuis Culemborg is op 2 september weer van start gegaan. Op woensdagen in september kunnen alle volwassen inwoners van Culemborg tussen 09.00 en 16.00