Thuisblijftips in Culemborg

 • Nieuws

Om de komende tijd zo aangenaam mogelijk te maken staan hier diverse (online) thuisblijftips uit Culemborg en Nederland die je veilig kan doen.
We vullen dit overzicht regelmatig aan. Heb je thuisblijftips? Deze zijn van harte welkom en kun je doorgeven aan Sandra Rigter: srigter@elkwelzijn.nl.

Heb je vragen, advies nodig of maak je je zorgen om jezelf of iemand anders? Bekijk dan het overzicht met initiatieven

Bewegen in Culemborg

Berenjacht Culemborgse kinderen kunnen in onze stad op Berenjacht: lekker met één van je ouders een frisse neus halen en ondertussen naar beren speuren in je eigen buurt. Zo wordt wandelen voor kinderen natuurlijk veel leuker! Wil je ook in Culemborg een berenjacht voor kinderen mogelijk maken? Doe dan mee en zet een beer voor het raam!

De winkeliers in de binnenstad hebben voor de jeugd een beweegspeurtocht gemaakt met het motto “Kun jij dit?”

Beweegspeurtocht Via posters in de binnenstad wordt gevraagd de bewegingen die de posters staan van de dieren die daar op afgebeeld staan. Wil je het boek hebben, dan kun je dit bij boekhandel Tomey kopen, maar wil je thuis nog meer bewegen dan kan je bij het Culemborgs Bakhuis of Tomey een gratis brief halen met leuke ideeën. Zo willen de Culemborgse winkeliers toch een stille actie organiseren om de corona te vergeten.

Oefeningen Bewegen is goed maar niet iedereen kan makkelijk even naar buiten en in deze tijd gaat dit al helemaal niet. Daarom hebben Evelien van Wiggen en Kees van Blokland een film gemaakt voor Culemborg TV met oefeningen die je thuis kan doen. Bekijk de film met oefeningen van deze week.

Sporten Sportaanbieders in Culemborg zijn allerlei initiatieven gestart zodat jij toch kunt sporten. Zo zijn er….

Contact via Culemborgse tv of krant

Culemborg TV Doe via de tv de groeten aan mensen die je mist. Met camera en een heel lange microfoon komt Culemborg TV bij je langs en kun je je hart luchten aan de persoon of personen die je erg mist maar even niet
op visite kan laten komen. Alles is dan een paar dagen later te bekijken op Facebook en/of YouTube. Het kost niets. Geef je op door een e-mail te sturen naar redactie@culemborg.TV

Culemborgse Courant Stuur een foto van hoe jij thuis werkt of hoe jij deze coronatijd beleeft op naar de krant: redactie.cc@dpgmedia.nl

SRC-FM Iedere dag van 06.00 u t/m 23.00 u hoor je op “het half uur” via SRC FM het nieuws uit Buren, Culemborg, Vijfheerenlanden, West Betuwe en Tiel. http://www.src.fm/

Kunst & Cultuur in Culemborg

Bibliotheek Rivierenland Voor mensen die willen blijven lenen & lezen zonder het huis te hoeven verlaten zijn e-books en luisterboeken een goed alternatief. 

 • E-books: Leden kunnen 10 e-books per 3 weken lenen. Hou je bibliotheekpas bij de hand en maak snel een account aan
 • Luisterboeken: Voor leden én niet-leden is een mooie collectie met extra luisterboeken in de LuisterBieb-app. Bekijk de instructievideo.
 • Digitale bronnen: Ook zijn er veel digitale bronnen die je kunt raadplegen zonder dat je daarvoor naar de Bibliotheek hoeft te komen. Bekijk ze snel.
 • Jeugd en jongeren: De scholen en Bibliotheken zijn dicht. Gelukkig kun je ook interessante info vinden voor thuisblijvende kids. Met je bibliotheekaccount heb je onbeperkt toegang!
 • De ThuisBieb. Deze app is een cadeautje van de bibliotheek aan leden en niet-leden. In de ThuisBieb zitten 100 e-books, beschikbaar voor iedereen. De ThuisBieb is in ieder geval open tot en met 10 mei en bevat een brede selectie aan mooie titels voor jeugd en volwassenen. Door de ThuisBieb is de bibliotheek toch gewoon open, maar dan online. Zo willen we Nederlanders die in deze tijd binnen moeten blijven toch een mooie leeservaring bieden.
 •  

Minibieb Kaatje’s minibieb aan de Constantijnlaan 13 in Culemborg: een wisselende collectie boeken, dvd’s en cd’s, die je mag lenen, ruilen of zelfs houden. De naam Kaatje was haar moeder’s koosnaampje voor initiatiefneemster Karin. “Kom gerust eens kijken, neem wat mee en vergeet niet om wat te schrijven in het gastenboek!”.

Lifestream De Gelderlandfabriek Studio LEK en De Gelderlandfabriek presenteren met een livestream vanaf Het Pleintje: niet afgelast # via facebook. Voor bankzitters en bondgenoten. 

Briefwisseling Elisabeth Weeshuis Museum De nieuwe directeur, Leonieke Terlouw, is een briefwisseling met Culemborgers gestart en krijgt inmiddels hartverwarmende reacties. Weet jij iemand die het leuk vindt om een brief van haar te ontvangen? Iemand die wel wat steun kan gebruiken in deze ‘rare tijd’? Laat het weten via info@weeshuismuseum.nl

Thuisvinder Ben van der Meyden in Elisabeth Weeshuis Museum. In tijden van crisis worden mensen vindingrijk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog maakten kinderen ook hun eigen speelgoed. Op onze instagram zie je een trapauto gemaakt van een oude brandstoftank. Knutselen en spelen doet de werkelijkheid even vergeten. Stuur je thuisvinding naar info@weeshuismuseum.nl of voeg #weeshuismuseum #dethuisvinder toe op facebook of instragram en win een gratis museumjaarkaart!

Forten Een website met veel informatie. Ook over forten ein de regio. Bovendien: digitale puzzels en een quiz met mooie prijzen. www.forten.nl

Poezie In diverse straten zijn bomen en winkelruiten opgesierd met fraaie gedichten, al dan niet met sierlijke letters neergezet. Dat alleen al is een kunst. 

 • Tollenstraat
 • Rijnlaan
 • Perenlaantje
 • Eemweg 

Raamportret Wil je deze bijzondere tijd, waarbij je je huis bijna niet uit mag, vast laten leggen? Dan komt Milou van www.fotomilou.nl graag bij je langs om een raamportret te maken. Dit is een foto, gemaakt door het raam heen. Van jou, je gezin of huisdieren. Je krijgt de foto(‘s) gratis per e-mail toegestuurd. info@fotomilou.nl

Theater de Fransche School De Fransche School komt bij je thuis! Met theater- en filmnieuws, tips en berichten, filmpjes en foto’s over en van onze artiesten, films en makers. En óók op Instagram, FaceBook en Twitter zet DFS vele berichten door! Veel kijk- en luisterplezier! www.theaterdefranscheschool.nl

Verhalenverteller Eric Borrias Verhalenverteller Eric Borrias behoort met meer dan 25 jaar ervaring tot een van de populairste vertellers van ons land en hij woont in Culemborg. In deze tijd kunt u toch kijken en luisteren naar zijn verhalen via youtube en facebook. Er worden regelmatig nieuwe verhalen toegevoegd.

Voet van Oudheusden Elke 2 weken verschijnt er een ‘Voet voor thuis’ om belangstelling voor geschiedenis te stimuleren en te voeden.

Zingen In de facebookgroep Singers United vind je iedere dag om 20.00 een online zingen, van 10 – 20 minuten. Je leert het lied en kan heerlijk meezingen. Elke dag een andere zanger, elke dag een andere stijl, een Balkan lied, een mantra, een klassiek lied, een pop song, een Spaans lied, alles is mogelijk. Wees welkom om mee te zingen.

Winkelen en eten in Culemborg

Winkelen Wil je gericht winkelen, dan is het handig om te weten bij welke winkels en ondernemers je terecht kunt in de binnenstad. De ondernemers houden hun openingstijden en online diensten bij.

Bezorg- en afhaalmaaltijden De Horecagelegenheden bieden bijna allemaal bezorg/afhaalmogelijkheden. In het overzicht staan alleen diegenen die dit hebben gemeld. De lijst wordt zo spoedig mogelijk aangevuld.

Wees loyaal, koop lokaal Dit is een platform voor alle ondernemers in de gemeente Culemborg. Voor jou is deze website een makkelijk hulpmiddel om te zien welke lokale ondernemers er zijn, wat ze je te bieden hebben en hoe je ze kunt ondersteunen.

Weescafé Het Weescafé is gevestigd in de historische keuken van het 16e eeuwse Elisabeth Weeshuis in Culemborg. Helaas is het Weescafe op dit moment gesloten. Wel kun je bij ons terecht voor het afhalen van onze meest populaire zoete en hartige taarten en koeken.

Boerderijwinkel “De Witte Schuur” In de boerderijwinkel verkopen ze diverse streekproducten rechtstreeks van de boerderij, zoals huisgemaakte jams, sappen, mosterd, advocaat, groente en fruit, boerenkaas, eieren, zuivel, ambachtelijke worsten, rundvlees, biologische kip en lamsvlees van ons eigen ‘Kuilenburgs Weidelam*’. Daarnaast worden er in de boerderijwinkel diverse “cadeaupakketten” verkocht.

Nederland

Bewegen Bij Max Vandaag is er iedere dag een beweegprogramma van een kwartier voor 50-plussers

Tekenles Vrolijke tekenlessen van Donald Duck

Corona-verhalen Hoe beleven Nederlandse senioren de coronacrisis? Lees inspirerende verhalen.

Documentaire films IDFA zet ruim 300 documentaires gratis online.

Keukenhof Als jij niet naar Keukenhof kunt komen, brengen wij Keukenhof naar jou! Bekijk de Keukenhof virtueel.

Museum bezoeken Via Seniorweb: Het Google Arts & Culture Project is een online verzameling van afbeeldingen van kunstwerken uit musea over heel de wereld. Ook zijn er virtuele rondleidingen mogelijk, die op dezelfde manier werken als Google Street View. Het project is een unieke samenwerking met gerenommeerde kunstinstellingen. Het stelt mensen in staat om online en tot in het grootste detail kunstwerken te ontdekken en te bekijken. Zoom in tot in de poriën van Botticelli’s Venus of bekijk de penseelstreken van De Sterrennacht van Van Gogh. Bezoek het Louvre in Parijs zonder minimaal een uur in de rij te moeten wachten of ga op bezoek bij museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam dat tot 2026 gesloten is wegens verbouwing. In totaal staan tienduizenden werken online en staat de virtuele deur naar duizenden musea open.

Muziek

Live-muziek laat zich niet stilleggen, ook niet tijdens de coronacrisis. Muziek geeft plezier, hoop en een gevoel van ‘samen’ – en dat hebben we juist nu nodig.  Europese concertzalen en Nederlandse artiesten presenteren gratis concertstreams op Facebook

Theater Nu de theaters in verband met de coronamaatregelen gesloten zijn, zoeken veel theatermakers en gezelschappen naar alternatieven voor het publiek. Er worden diverse speciale ad hoc projecten (zonder publiek) op touw gezet en registraties van voorstellingen online aangeboden.

Natuur

Beleef de lente In de lente maken vogels nestjes, leggen ze eieren, broeden ze en vliegen de kuikens uiteindelijk uit. Volg deze bijzondere periode via internet dag en nacht via camera’s in de nestkastjes. De Vogelbescherming plaatste camera’s in nestkastjes van negen vogelsoorten. Kijk rechtstreeks mee naar wat er in de nestkasten gebeurt: https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente

Natuur om te doen Wil je de natuur thuis beleven? Hier zijn elke dag tips te vinden. https://www.ivn.nl/groen-om-te-doen

Natuurfilms Een natuurfilm kijken om stress en vermoeidheid te verminderen? Goed idee! Volgens onderzoek van BBC Earth, in samenwerking met de Universiteit van Californië, is het kijken van natuurfilms en natuurdocumentaires goed voor onze gezondheid. https://www.ivn.nl/groen-om-te-doen/nieuws/doe-tip-3-x-natuur-op-je-scherm-0

Vogelcursus online Wil je meer weten over vogels? Dan zijn de online vogelcursussen van Vogelbescherming misschien iets voor jou! https://www.vogelbescherming.nl/ontdek-vogels/kennis-over-vogels/online-vogelcursussen

Spelletje spelen

Laten we samen spelen nu we toch de tijd hebben. Zo maken we het toch gezellig met elkaar. Ook nu we even niet samen kunnen zijn. En dat is eigenlijk best wel simpel! Voor jong en oud. Samen. https://samenspelen.online/

Deel dit bericht

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Bekijk onze andere berichten

Buurtcentrum Bolderburen gaat digitaal

Wil je leren hoe je met elkaar in contact blijft via digitale mogelijkheden als videobellen of whatsapp beeldgesprek? Dan is Digitaal Buurtcentrum Bolderburen iets voor