Van vrijwilliger tot teamleider: ‘Ik ben hier nog niet uitgeleerd’

In maart 2021 is Karim Chatouani al 12,5 jaar aan het werk bij ElkWelzijn. Begonnen als vrijwilliger, daarna aangebleven al stagiair tijdens zijn opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening. Doorgegroeid naar en gespecialiseerd in jongerenwerk en nu werkzaam als teamleider. En nog steeds gaat hij elke dag met plezier naar zijn werk. Een sprekend voorbeeld van hoe je in je werk kunt blijven leren en jezelf ontwikkelen.

Karim Chatouani

Jeugd- en jongerenwerk

Karim begon ooit met een opleiding Management, Economie en Recht. Maar, zo zegt hij “al snel ontdekte ik dat dat geen goede keuze was, dat het niet bij mij past. Ik ben toen als vrijwilliger gaan werken bij de voorloper van ElkWelzijn: De Stichting Palet. Daar kwam ik in aanraking met het jongerenwerk en zo ben ik de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening gaan doen.”

Karim had geluk; er was een vacature voor een jeugdwerker. Hij geeft eerlijk toe, “ik was niet direct enthousiast. Mijn voorkeur ging uit naar het jongerenwerk, dus voor jongeren vanaf circa 12 jaar.” Maar toch is hij toen begonnen in het jeugdwerk en later ‘doorgegroeid’ naar het jongerenwerk.

Als je hem vraagt waar hij heel goede herinneringen aan heeft en trots op is begint hij te glimmen. “Dat was het project ‘Thuis op het plein’ op het Goeman Borgesiusplein.Het is ons gelukt dat plein op te knappen, te pimpen. Ik deed dat natuurlijk niet alleen, maar samen met jongeren van verschillende culturele achtergronden, die niet altijd in een goed daglicht stonden en vaak weinig zelfvertrouwen hadden. We hebben ze iets gegeven waar ze trots op kunnen zijn.”

Nu nog steeds komt Karim (oudere) jongeren tegen die hem een high-five geven en herinneringen ophalen aan die tijd. “Maar waar ik nog trotser op ben, is dat we in dat project ‘ouderparticipatie’ voor elkaar hebben gekregen. Ouders, moeders en zelfs ook enkele vaders, die meewerkten en bij wie we konden aankloppen.”

Gevoelsmens

“Mijn kracht is dat ik een gevoelsmens ben. Ik heb een goede antenne voor wat er leeft.” Karim heeft zich in het werk zelf ontwikkelt en is daarbij -soms bewust, soms onbewust- afgeweken van het boekje, van de theorie. “Zo heb ik geleerd andere manieren van werken uit te proberen als een bepaalde aanpak niet werkte.” Inmiddels is Karim teamleider, maar die aanpak van op zijn gevoel werken past hij nog steeds toe en leert hij ook aan zijn teamleden. “Toen ik begon met werken wilde ik elk probleem zelf oplossen. Die aanpak maakte me overspannen. Nu ben ik overgeschakeld naar het ervoor zorgen dat anderen, met meer detailkennis, de problemen oplossen. Ik begeleid het proces.”

Leren en ontwikkelen

Op een gegeven moment merkte Karim dat de rek er voor hem in het jongerenwerk wel uit was. “Ik had veel commentaar op het imago, de aanpak en de professionaliteit van de organisatie. Toen er een vacature kwam als teamleider zei men tegen me ‘Als je zo’n grote bek hebt en dingen wilt veranderen, waarom solliciteer je dan niet?’ Dat deed ik. En zo begon er weer een nieuwe fase.”

Zonder opleiding leiding gaan geven aan wie eerst directe collega’s waren. Ga er maar aan staan. “Ik wilde het imago van de organisatie opkrikken, de cultuur veranderen, dingen in beweging krijgen, medewerkers professionaliseren. Ook hier had ik het voordeel dat ik goede antennes heb voor wat er leeft. Er is veel bereikt, maar ik ben nog niet klaar.” Karim heeft het niet gezegd (mogelijk uit bescheidenheid), maar je proeft dat hij ook hier wel trots op is.

Niet uitgeleerd

‘Maar hoe ontwikkel je je nu verder, naar de toekomst toe?’ Dat is de laatste vraag aan Karim.

“Daar ben ik nog niet uit. Maar ik weet wel dat ik hier nog niet ben uitgeleerd. Zeker niet omdat ik nog met één been in de uitvoering sta. Ik geef weerbaarheidstrainingen voor jongeren. Zowel voor ElkWelzijn als buiten mijn werk om. En daar steek ik heel veel van op. Misschien ligt daar wel mijn toekomst.”

Wil je net als Karim jezelf uitdagen om te blijven leren en ontwikkelen? ElkWelzijn biedt vrijwilligerswerk en stageplekken aan. Kijk eens of er iets voor je tussenzit: vacatures en stages.

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

Vrijwilligers vallen in de prijzen

Op donderdag 25 januari was de feestelijke prijsuitreiking van de decemberkalender van Culemborg voor Elkaar. Het was een echt feestje in buurtcentrum Bolderburen met hapje,

Valentijn op KWC en Lek en Linge

Op 14 februari ging op het voortgezet onderwijs in Culemborg valentijnsdag niet ongemerkt voorbij. De jongerenwerkers van ElkWelzijn hebben een valentijnsactie georganiseerd bij Lek en