‘Ze signaleren wat er beter kan in Achter de Poort’

Hans Odijk en Gerard Salari wonen al lang in Achter de Poort. De wijk is gerenoveerd, er is veel nieuw gebouwd, de leefbaarheid is sterk verbeterd. Gerard en Hans doen er vrijwilligerswerk, hebben veel contacten en signaleren dingen die beter kunnen. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met Ahmed Ben Saddik, wijkcoach bij ElkWelzijn. Deze is superblij met hun inbreng: “Ze zijn voor mij de ogen en de oren”. Op 19 mei j.l. zijn Hans en Gerard door wethouder Joost Reus persoonlijk bedankt voor hun inzet.

tekst: Frans Huber; foto: Milou Oomens

Vrijwilligers Hans en Gerard

2021 is het ‘jaar van de vrijwillige inzet’. Het thema is ‘Mensen maken Nederland.’ Eén op de drie Culemborgers zet zich vrijwillig in bij een van de ruim 30 vrijwilligersorganisaties. Vrijwilligerswerk maakt het verschil; Culemborg wordt daar mooier van. Vrijwilligerswerk doen is een verrijking voor je leven. Elke maand vertelt een vrijwilliger over zijn/haar ervaringen met vrijwilligerswerk.

Vrijwilligerswerk vroeger

Hans (73) woont vanaf zijn 6e jaar in de wijk. Gerard (77) woont er inmiddels 44 jaar. Ze kennen er veel mensen en zijn er ook gekend.
Ook vroeger deden ze al vrijwilligerswerk. Hans: “Ik werkte lange tijd bij de vrijwillige politie. En ik stond jaren achter de bar in het vroegere jongerencentrum ‘De Treffer’. Daar deed ik veel ervaring op in het omgaan met jongerengroepen.  En buurtbewoners wisten me te vinden als zich bij hen thuis een spoedklusje voordeed. Ik vond het altijd fijn om ze te helpen. Ik heb geen zitvlees, wil graag bezig zijn. Helaas lukt dat nu niet meer doordat ik minder mobiel ben.  

Gerard woonde vroeger op de Westerwal aan de singel. “Daar was toen ook ’s winters de ijsbaan. Ik heb me er jaren mee bezig gehouden, de zorg voor het ijs zoals het dichtgieten van scheuren en zorgen voor de verlichting. Ik deed dat met veel plezier, het was altijd gezellig. Later, toen ik in Achter de Poort woonde, werd voor mij belangrijk om te registreren wat er beter kon in de wijk, hierover met buurtbewoners te praten en belangrijke zaken door te geven aan  ElkWelzijn.”

Verantwoordelijk

Zowel Hans als Gerard voelen zich verantwoordelijk voor het wel en wee in de wijk. Vooral nu de wijk zo opgeknapt is. Gerard: “De wijk ziet er goed uit, er is meer eenheid, er zijn betere voorzieningen. Dan is het belangrijk om te zorgen dat het netjes blijft en dat overlast niet uit de hand loopt. Vooral jongeren zijn af en toe baldadig en vernielzuchtig, erg jammer. En, ook al is de wijk opgeknapt, dan nog kom je dingen tegen die niet goed functioneren. Ook van andere buurtbewoners hoor ik daar over. Over gevaarlijke verkeerssituaties bijvoorbeeld. Ik geef dat door aan Ahmed, ik kan altijd met alles bij hem terecht en hij neemt dat serieus. Ik hoor ook altijd van hem terug wat er gebeurt met punten die ik aandraag. Dat motiveert enorm om door te gaan.”

Kerstboom

Gerard bedacht 2 jaar geleden om een grote kerstboom te plaatsen op het grasveld van de Schoolhof. Een boom in de vorm van een 6 meter hoge paal, vastgezet met staaldraden met heel veel lichtjes. Gerard: “Buurtbewoners waren er verrukt van. Maar helaas, de boom werd vlak voor oudjaar ernstig beschadigd. Vorig jaar hebben we een nieuwe boom geplaatst, maar deze is ook vernield. Ik ga het dit jaar toch weer proberen. De wijkmanager van de gemeente heeft toegezegd dat de kerstboom er komt. Met Ahmed bekijk ik hoe we kunnen zorgen dat het nu wél goed gaat.”

Opruimen

Hans sluit zich aan bij Gerard, ook hij signaleert missers in de wijk en geeft ze door aan Ahmed. “Daarnaast, voor zover mogelijk met mijn beperkingen, ben ik druk met het opruimen van afval. Ik ga elke dag met prikstok en zak in de buurt rond. Dat is nodig. Met name bij hangplekken, op de Schoolhof bijvoorbeeld, ligt telkens veel zwerfvuil. En ik merk dat anderen soms mijn voorbeeld volgen. Regelmatig spreek ik jongeren aan op hun gedrag. Ze kennen me, zijn altijd vriendelijk en beleefd. Maar ik vraag me af of het helpt….”

“Daarnaast surveilleer ik: ik ben alert op zaken die niet door de beugel kunnen. Dat doe ik al ontzettend lang. Als ik iets zie wat echt niet klopt, bel ik de politie. Je merkt dat het werkt. Buurtbewoners zijn blij met wat we doen. Nieuwe mensen die hier komen wonen geven aan dat ze de wijk heel prettig vinden. En daar ben ik trots op.”  

Wijkcoach

Ahmed Ben Saddik, wijkcoach van ElkWelzijn, zegt: “Ik ben zo enthousiast over deze 2 heren. Ze zijn zo alert en geven alles door wat niet goed gaat. Of het nu hondenpoep is of een verkeerssituatie waarbij fietsers gevaar lopen. Hun signaleringsfunctie is zo belangrijk, het zijn voor mij oren en ogen in de wijk. Op mijn beurt breng ik hun punten in bij het maandelijks Leefbaar Wijkteamoverleg. Daaraan nemen organisaties en instanties deel die van belang zijn voor leefbaarheid: Kleurrijk Wonen, Politie, Sociaal Wijkteam, gemeente en ElkWelzijn. Ik laat ze weten wat er gebeurt met hun punten, dat vind ik belangrijk. Ik ben altijd voor ze bereikbaar, ook ‘s avonds en in het weekend en ik ga regelmatig even bij ze langs.

Ja, deze samenwerking heeft al tot een fors aantal verbeteringen geleid in de wijk. Ik zou graag zien dat nog meer mensen opstaan en bereid zijn om zo’n signaleringsfunctie te vervullen. Wat zou het bijvoorbeeld fijn zijn als er een whatsappgroep komt met meerdere bewoners. Want samen maken we Culemborg mooi, sociaal, veilig en leefbaar.”

Heb jij ideeën voor de wijk of signalen die je wilt delen? We horen het graag! Stuur een e-mail of appje naar de wijkcoaches die in het Leefbaar Wijkteam zitten:
Ahmed Ben Saddik: abensaddik@elkwelzijn.nl
;  06-23 54 33 20
Alice Versluis: aversluis@elkwelzijn.nl
;  06-14 24 55 05   

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

ElkWelzijn verwelkomt stagiaires

ElkWelzijn Culemborg gaat nog meer werk maken van het begeleiden en opleiden van stagiaires. Er is nu een stagecoördinator met het accent op welzijnswerk voor