Buurtbemiddeling: 4 tips om problemen met je buren te voorkomen

Buren kies je meestal niet zelf. Maar ze kunnen wel invloed hebben op je woongenot: positief, maar ook negatief. Hoe voorkom je nu dat er een burenconflict ontstaat? Buurtbemiddeling ElkWelzijn geeft vier tips.

Vier tips

1. Stel jezelf voor
Het lijkt zo simpel, maar verhuizen is vaak een stressvolle tijd. Kennismaken met de buren heeft niet altijd prioriteit. Vaak moet er ook geklust of verbouwd worden bij een nieuwe woning en dit kan zorgen voor overlast bij de buren. Overlast kan leiden tot irritatie en dit is geen fijne start van een burenrelatie. Maak daarom tijd om eerst even kennis te maken met je nieuwe buren. Stel jezelf kort voor en licht je plannen toe. Wanneer buren vooraf geïnformeerd zijn, zullen ze meer begrip tonen bij overlast. Hou je een housewarmingparty? Laat het de buren weten. Of nog beter: nodig ze uit! Voorkom in ieder geval dat het eerst contact pas plaatsvindt wanneer iemand en klacht heeft.

2. Houd rekening met elkaar
Waarschijnlijk is het de grootste ergernis van de buren: geluidsoverlast. Soms heb je niet door dat jij of de kinderen veel lawaai maken. Maar ook parkeren, overhangend groen of blaffende honden kunnen bij buren tot irritatie leiden. Houd hierin rekening met je buren en vraag aan hen of ze overlast ervaren. En zo ja: vraag wanneer het voor hen wel acceptabel zou zijn en ga hier open met elkaar over in gesprek. Je hoeft het niet met elkaar eens te zijn, maar probeer wel goede afspraken te maken waar een ieder zich in kan vinden.

3. Wacht niet tot je het niet meer trekt
Wacht nooit te lang met klachten. Spaar je ergernis niet op tot je het echt niet meer trekt . Maar benader je buren gewoon wanneer je overlast ondervindt. Kies hiervoor het juiste moment en ga niet praten op het moment dat je boos bent . De boodschap komt dan niet goed over en de kans is groot dat je ruzie krijgt. Als je bij je buren aanbelt, vraag dan eerst of ze tijd hebben om te praten. Als dat niet zo is, kijk dan of je een afspraak kunt maken.

4. Maak het probleem niet groter dan het is
Probeer niet alleen te klagen, maar bespreek je wensen en geef aan dat je samen op zoek wilt naar een oplossing. Maak de overlast niet erger dan die in werkelijkheid is. Als er ruzie dreigt te ontstaan, stop dan het gesprek. Ruzie lost zelden een probleem op. Lukt het niet, stel dan voor om er allebei over na te denken en binnenkort opnieuw met elkaar te praten. Of schakel buurtbemiddeling in. Bij Buurtbemiddeling ElkWelzijn kun je gratis en vrijblijvend terecht voor advies en bemiddeling. 

Problemen met de buren?

Heb jij ook problemen met de buren? Je kunt Buurtbemiddeling bereiken per telefoon 0345 – 225000 of per e-mail buurtbemiddeling@elkwelzijn.nl

Meer informatie over buurtbemiddeling vind je hier

Bekijk hier de resultaten van 25 jaar Buurtbemiddeling in Nederland.

 

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

ElkWelzijn verwelkomt stagiaires

ElkWelzijn Culemborg gaat nog meer werk maken van het begeleiden en opleiden van stagiaires. Er is nu een stagecoördinator met het accent op welzijnswerk voor