“Ik moet worden uitgedaagd, dan ben ik op mijn best”

Davy Jacobs (17) uit Culemborg wil basketballer worden. Hij is supergemotiveerd en inmiddels goed op weg: begin september is hij begonnen aan een opleiding voor basketbaltalenten in Spanje, basketballand bij uitstek. Davy dankt dit traject aan eigen inzet en doorzettingsvermogen. Met extra steun en begeleiding van de toekomstcoaches voor opgroeiende jongeren bij ElkWelzijn.

 

Tekst: Frans Huber

2021.09.10.DavyJacobsFrancisNijhof

Professioneel sporter

Al van jongs af wilde Davy een toekomst als professioneel sporter. Aanvankelijk wilde hij beroepsvoetballer worden. Hij meldde zich als lid bij een voetbalclub. Maar na verloop van tijd voelde hij er zich steeds minder op zijn gemak. Zijn voetbaloutfit kon vaak niet tippen aan die van zijn medespelers, dat maakte hem onzeker. Uiteindelijk gaf hij zijn ambities op en stopte met voetballen. Daarna volgde een periode in zijn leven met onzekerheden en twijfels: “ik wist niet goed wat ik wilde. School, ik zat op Lek en Linge, kon me niet boeien. Ik maakte mijn opleiding wel af maar daar is ook alles mee gezegd.”

“In deze tijd trok ik veel op met een vriend die me enorm heeft geholpen. Het ging vaak over onze toekomst en wat je wilt met je leven. Daarbij ging het ook over sport en over mijn ambities om daar ver in te komen. En geleidelijk werd het me duidelijk: ik wil basketballer worden!”

Basketbal

“Ik begon te trainen op het basketbalveld bij het Koopmansgildeplein, samen met mijn vriend. En ik begon me steeds meer te verdiepen in deze sport, ik las er veel over, werd steeds fanatieker. Ik was ook een tijdje lid van Archipel maar dat vond ik niet uitdagend genoeg. Ik leerde veel meer door mijn eigen manier van trainen, vaak wel zes uur per dag. Ik raakte daarbij een paar keer geblesseerd, brak mijn enkel. Dat gaf nuttige tijd om me online in de sport te verdiepen. Ik las alles wat ik maar te pakken kon krijgen, veel over basketbal in Amerika, over Michael Jordan, over tactiek en strategie. En over trainingsmethoden, hoe of ik me fysiek kon trainen.”

Toekomstcoach

“De vriend waarmee ik toen trainde kwam vaak in het jongerencentrum van ElkWelzijn aan de Meerlaan. Ik ging mee. Zo kwam ik in contact met de jongerenwerkers van ElkWelzijn. Zij hebben me enorm geholpen. Francis Nijhof werd mijn toekomstcoach, zoals ze dat hier noemen. Het ging veel over wat ik wilde worden, over dromen, over keuzes die ik zou kunnen maken en hoe ik doelen kon bereiken. Francis heeft er voor gezorgd dat ik via een bijdrage van het Sport- en Cultuurfonds lid kon worden van een Sportschool, van Healthcenter. Dat was belangrijk voor mij. Roscoe, mijn trainer, maakte een trainingsprogramma, toegesneden op mijn basketbal-ambities. Daardoor werd ik sterker en atletischer en leerde optimaal gebruik maken van mijn lengte: ik ben inmiddels 2.03 m.”

Zomerkamp

Deze zomer kwam het leven van Davy in een stroomversnelling toen duidelijk werd dat basketbalinternational Charlon Kloof, samen met topcoaches, basketbal zomerkampen voor gemotiveerde jongeren ging organiseren in Utrecht. Francis zorgde ervoor dat Davy aan zo’n kamp kon meedoen. Het zou een ‘life changing experience’ worden, zo stelde Charlon Kloof. Dat werd het ook voor Davy. Charlon onderkende het talent en de enorme motivatie van Davy, de coaches gaven extra trainingen en stimuleerden hem om het hoger op te zoeken: het bleek mogelijk om gedurende een jaar een basketbal-opleiding in Spanje te volgen. Spanje is één van de beste basketballanden van de wereld met uitstekende opleidingsfaciliteiten. Charlon kon via fondsen een fors deel van de betaling regelen. Van zijn ouders kreeg Davy alle ruimte om een eigen keuze te maken. De vertrekdatum naar Spanje stond op maandag 30 augustus.

Spanje

“Tja, toen werd het lastig,” zegt Davy, “mijn gevoel zei ‘doen!’, maar mijn hoofd twijfelde heel erg: ik zou zoveel van wat me vertrouwd is, kwijtraken. Ik heb erg geaarzeld, er veel over gepraat.” Uiteindelijk was er een beslissend gesprek een week vóór de vertrekdatum. Daarbij was Charlon aanwezig en een jongerenwerker van ElkWelzijn, samen met Davy en zijn ouders. “Ik had dat gesprek heel goed voorbereid met Francis, we hadden alle vragen die van belang waren voor een goede keuze op een rij gezet. Alle plussen en minnen bekeken. Uiteindelijk heb ik een dag na dat gesprek de knoop doorgehakt: ik ga het doen! En ik sta er helemaal achter. Ik ben nu super gemotiveerd. Ik merk dat ik de laatste jaren enorm gegroeid ben en ik weet dat ik het aankan. Ik weet dat er vast ook allerlei moeilijkheden zullen komen, ik kom voor uitdagingen te staan. Maar die kan ik hebben. Sterker nog, ik heb de druk nodig die dit met zich meebrengt, er moet iets op het spel staan, ik moet worden uitgedaagd. Dan ben ik op mijn best”.

Francis Nijhof voegt toe: “Het verhaal van Davy kan een goed voorbeeld zijn voor veel jongeren die vaak erg van dag tot dag leven. Als je meer nadenkt over je toekomst, erover fantaseert en droomt dan ga je kansen zien. En wij kunnen ze daarbij helpen, we zijn ook jong en we snappen ze vanuit onze eigen ervaringen”.

Na een paar hectische dagen is Davy op 30 augustus, samen met nog vier Nederlandse jongens, vertrokken naar Spanje, verder bouwend aan zijn toekomst als professioneel basketballer. Stiekem droomt hij al van een volgende stap: de V.S. Vanuit Spanje laat Davy weten: ‘Ik word behoorlijk uitgedaagd. Ik moet hard en serieus trainen, maar dat vind ik heel goed voor mezelf.’

Toekomstcoach

De Toekomstcoach begeleidt en ondersteunt jongeren bij het vinden van antwoorden op vragen over de toekomst. Binnen de gemeente Culemborg gaan de vragen van jongeren vooral over huisvesting, studie en financiën. Heb jij ook een vraag die je met onze toekomstcoach Francis wilt bespreken? Je kunt hem bereiken op telefoonnummer 06-81 00 70 16 of per e-mail fnijhof@elkwelzijn.nl 

Meer weten over wat de toekomstcoach doet? Lees hier meer en bekijk het filmpje.  

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

Vacature jongerenwerker (24-32 uur)

Per direct is ElkWelzijn op zoek naar een  jongerenwerker (24-32 uur per week). Gezien de samenstelling van het team zoeken we een ervaren collega. Ben