Vrijwilligers bedankt!

In Culemborg zet maar liefst één op de drie inwoners zich belangeloos in als vrijwilliger. Janine van der Heiden werkzaam in het Sociaal wijkteam wilde de vrijwilligers die zich inzetten via het Netwerk Vrijwilligers Zorg en Welzijn extra bedanken voor hun inzet. Ze zocht de samenwerking met Fairtrade Original en ElkWelzijn en samen bedachten zij een mooie actie.

Netwerk Zorg en Welzijn

Het Sociaal Wijk Team, waar Janine onderdeel van uitmaakt, werkt veel samen met het Netwerk Vrijwilligers Zorg en Welzijn. Een netwerk dat is opgezet en wordt gecoördineerd door ElkWelzijn. Dorine Ottevanger, directeur ElkWelzijn: “Binnen dit netwerk werken in Culemborg bijna 30 (vrijwilligers)organisaties samen om het vrijwilligerswerk zo aantrekkelijk en toegankelijk mogelijk te maken en om de aansluiting op zorg en hulpverlening te verbeteren. Als welzijnsorganisatie zijn wij bij uitstek de verbindende partij hierin. ”

Vrijwilligers zijn onmisbaar voor Culemborg

Het Sociaal Wijk Team zet via het netwerk regelmatig vrijwilligers in, bijvoorbeeld als maatje voor een bewoner die weinig sociale contacten heeft, om te helpen met klussen in en rondom het huis of voor hulp op het gebied van financiën. Janine: “Het Sociaal Wijkteam doet een groot beroep op vrijwilligers in Culemborg. We zeggen natuurlijk altijd dank je wel. Nu wil ik op een andere manier onze waardering laten blijken. We hopen dat de vrijwilligers de waardering op deze manier voelen.”

“Vrijwilligers zitten verweven in de hele maatschappij. Culemborg is een zeer actieve vrijwilligersgemeente. Alleen al binnen het netwerk Zorg en Welzijn zijn 1500 vrijwilligers actief. En 2021 is het Jaar van de Vrijwillige Inzet. Deze actie laat mooi zien hoe belangrijk de inzet van vrijwilligers voor Culemborg is.” aldus Sandra Rigter, coördinator vrijwilligerswerk bij ElkWelzijn. 

Fairtrade Original zet in op verbinding

Commercieel Directeur van Fairtrade Original Vidjai Jharap was meteen enthousiast over het idee van Janine om een bedankje voor vrijwilligers te organiseren en stelt 1.500 tasjes met Fairtrade Original-producten beschikbaar. “Het hoofddoel van Fairtrade Original is om eerlijk eten en drinken bereikbaar te maken voor iedereen door het ontwikkelen van lokale handelsketens. Zo verbinden we het werk dat onze handelspartners in de landen van oorsprong doen met de mensen hier in Nederland. Verbinden, dat doen de vrijwilligers in zorg en welzijn in Culemborg ook, samen met het Sociaal Wijkteam en ElkWelzijn. Samen willen we graag mensen helpen en in dit geval is vrijwilligerswerk daarvoor het middel. We vinden elkaar in het verbinden van mensen!”
Fairtrade Original is al heel lang gevestigd in Culemborg. Hun producten komen uit Afrika, Azië, en Latijns-Amerika. De organisatie werkt samen met kleinschalige boerengroepen. De ingrediënten worden door hen verbouwd en vervolgens lokaal verwerkt en verpakt. Tot slot komen de producten per boot naar Nederland.

15 februari

Op 15 februari worden de tasjes coronaproof uitgereikt aan vertegenwoordigers van de vrijwilligersorganisaties die de tasjes onder hun vrijwilligers zullen verspreiden. Van Sterkenburg heeft hiervoor de opslag van zijn bedrijf beschikbaar gesteld. Ook worden die dag al enkele vrijwilligers extra in het zonnetje gezet. 

Organisaties

Het Netwerk Vrijwilligers Zorg en Welzijn bestaat uit: Boogh, Culemborgers Helpen Elkaar, Culemborg Herstelt, ElkWelzijn, Hospice Nocturne, Humanitas Rivierenland, Jobhulp Culemborg, KBO-PCOB Culemborg, Leerhuis Culemborg, Levende Verhalen Culemborg, Odensehuis Culemborg, Prezzent, RIBW Rivierenland, Rode Kruis afdeling Rivierenland, St. Present West-Betuwe, Senioren Collectief Culemborg, Santé Partners, St. Samen Verder, Schuldhulpmaatje Culemborg, Syndion, Vluchtelingenwerk Oost Nederland, Zonnebloem afdeling Culemborg, Zorgcentra De Betuwe.

 

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

Nachtvoetbal tijdens de ramadan

Zo’n 80 tot 110 jongeren komen tijdens de ramadan op dinsdag, donderdag, vrijdag en zondag rond middernacht naar sporthal Interweij voor een partijtje zaalvoetbal. Het