“We zijn in onbekende werelden terecht gekomen”

Wij, Yvonne, Luc, Arno en Joyce, zijn 4 van de 16 fotografen die hebben meegewerkt aan het project “Mens en omgeving Culemborg anno 2021”. Wij hebben gefotografeerd bij 4 verschillende onderdelen van ElkWelzijn.

De expositie van foto’s uit dit project is te zien van 14 februari t/m 5 maart, maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur in Het Huis van de Stad.

Tekst: Joyce Elshout, foto rechts: Arno Elshout

Vooruit kijken - Wim van Rij - door Arno Elshout_lr

ElkWelzijn heeft ons goed geholpen. Zij hebben met ons meegedacht en de eerste contacten gelegd met de mensen die wij konden fotograferen. Er was duidelijk enthousiasme voor ons project. Wij hebben ElkWelzijn leren kennen als een bijzondere organisatie waar de medewerkers met veel betrokkenheid en drive zich inzetten voor mensen die een extra steuntje in de rug nodig hebben. Het was mooi om te zien hoe verschillende initiatieven met elkaar samenhangen, elkaar versterken en hoeveel mensen zich via ElkWelzijn vrijwillig inzetten voor hun medemens.

Yvonne: Leerhuis

Ik heb gefotografeerd bij het Leerhuis. In juni 2021 startte het Leerhuis net weer op na een lange lockdown. Ik heb deelgenomen aan wandelingen en heb tijdens het wandelen verhalen gehoord van allerlei mensen en nieuwe stukjes van Culemborg ontdekt. Andere activiteiten waarbij ik aanwezig ben geweest zijn de taallessen, bijeenkomsten van taalmaatjes, bewegen op het plein, ouder-kind ochtenden en het vrijdagmiddag café.

Luc: vrijwilligers

Ik heb vrijwilligers in beeld gebracht. Het begon in de buurtmoestuin van ElkWelzijn. Deze wordt onderhouden door een groep mensen die na een dag hard werken graag even fysiek bezig zijn. Een deel van de oogst van de buurtmoestuin gaat naar de voedselgroep die voedselpakketten verzorgt voor mensen die dat nodig hebben. Een ander deel van de oogst gaat naar Soepje Desiré, een initiatief van Desiré Hak om soep te maken voor mensen die zich eenzaam voelen.
Daarnaast heb ik de tuingroep gevolgd die tuinen van Culemborgers onderhoudt die dat (even) niet meer kunnen.

Arno: ouderen

Ik heb een aantal ouderen gefotografeerd die nog zelfstandig wonen en af en toe wat hulp krijgen van de ouderencoaches. Ook heb ik regelmatig buurtcentrum Bolderburen bezocht, waar ik kennis heb gemaakt met een paar bijzondere mensen. Ik vond het mooi om te zien dat er zoveel initiatieven zijn om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig te laten wonen. De vele activiteiten in het buurtcentrum voorzien in een grote behoefte merkte ik. Voor veel mensen is een bezoekje aan Bolderburen even ontsnappen uit de eenzaamheid.

Joyce: jongeren

De jongerenwerkers organiseren veel activiteiten en zijn belangrijk voor de jongeren in Culemborg. Ik heb gefotografeerd bij verschillende activiteiten, zowel binnen als buiten voor de jongere doelgroep. Daarnaast heb ik creatieve 18-jarigen gevolgd tijdens het maken van een kunstwerk voor de expositie voor 15 jaar ElkWelzijn. Op de Koning Willem-Alexanderschool heb ik een les social media mogen bijwonen in groep 7. Alleen mijn foto’s van de creatieve jongeren zijn te zien op de expositie.

Het was voor ons erg boeiend om al deze mensen te fotograferen. Alleen al vanwege alle verhalen die met deze mooie projecten verbonden zijn. We zijn in voor ons onbekende werelden terecht gekomen, wat een hele leerzame ervaring is geweest.

Ben je benieuwd naar alle foto’s? De expositie ‘Mens en omgeving anno 2021’ is te zien van 14 februari t/m 5 maart, maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur in Het Huis van de Stad.

Deel dit bericht

Share on whatsapp
Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Bekijk onze andere berichten