Week van de jonge mantelzorger

Van 5 t/m 11 oktober is het de Week van de Jonge Mantelzorger. De invloed van zorg die een familielid nodig heeft, kan op jongeren groot zijn. ElkWelzijn vindt het belangrijk om hiervoor aandacht te vragen. We sluiten de week af met een chille middag voor jonge mantelzorgers.

Week van de jonge mantelzorger

Wanneer ben je jonge mantelzorger

Jonge mantelzorgers zijn kinderen of jongeren die opgroeien met een zieke ouder, broer, zus, of met een zieke opa en oma die in de directe omgeving van het gezin woont en intensieve zorg nodig heeft. Er kan sprake zijn van een lichamelijke ziekte of handicap, een psychische ziekte of verslavingsproblematiek. De definitie van jonge mantelzorger is breed, omdat de jongere geen zorgverantwoordelijkheid hoeft te hebben.

Invloed op jongeren

Wel kan de zorg invloed hebben op de jongeren. Ze maken zich zorgen om degene die ziek is. Willen ouders niet lastig vallen met hun problemen, omdat zij al genoeg aan hun hoofd hebben. Ze vinden het lastig om vriendjes mee naar huis te nemen omdat dit misschien te vermoeiend is voor degene die intensief zorg nodig heeft. Soms lukt het niet om het huiswerk af te krijgen.

Wat doet ElkWelzijn

Het kan belangrijk zijn om deze groep kinderen en jongeren wat extra aandacht te geven en een plek te bieden waar ze hun verhaal kwijt kunnen.

ElkWelzijn gaat de komende tijd aan de slag om aandacht te vragen voor deze kinderen. Op social media, maar ook door de scholen te attenderen dat er kinderen zijn in deze omstandigheden. Daarnaast willen we leuke ontspannende activiteiten aanbieden en een luisterend oor. We sluiten de Week van de Jonge Mantelzorger op 9 oktober af met een chille middag voor kids.

Contact

Ben jij jonge mantelzorger en wil je hierover contact? Laat het ons dan weten.

Neem contact op met:

Francis Nijhof, 06-81 00 70 16 of fnijhof@elkwelzijn.nl
Reiza Peterse, 06-83 52 99 87 of rpeterse@elkwelzijn.nl

Week van de Jonge Mantelzorger

De Week van van de Jonge Mantelzorger is een samenwerking tussen verschillende gemeenten en organisaties en een initiatief van Vanzelfsprekend!? | Platform voor Jonge Mantelzorgers. Tijdens de (eerste) Week van de Jonge Mantelzorger in juni hebben jonge mantelzorgers vooral online veel aandacht gekregen. Meer was in verband met het coronavirus niet mogelijk. Daarom is de week van 5 t/m 11 oktober het deel 2 van de Week van de Jonge Mantelzorger.  Meer info

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

Vacature jongerenwerker (24-32 uur)

Per direct is ElkWelzijn op zoek naar een  jongerenwerker (24-32 uur per week). Gezien de samenstelling van het team zoeken we een ervaren collega. Ben