Bolderburen biedt met het Bolderhuis nog meer plek voor maatschappelijke initiatieven

Het Buurtcentrum, de natuurtuin en de molen van Bolderburen trekken nu al veel bezoekers. Daar komt nu nog een ruimte bij: het Bolderhuis. Hier kunnen buurtinitiatieven en vrijwilligersorganisaties activiteiten organiseren rondom specifieke thema’s. De stichtingen Elisabeth Weeshuis en ElkWelzijn hebben de handen ineengeslagen om op deze wijze de sociale samenhang in de Culemborgse samenleving te versterken.

foto: Hesther Wieman-Metz

Natuurtuin Bolderburen met molen Johanna - Foto Hesther Wieman-Metz

Toen de stichting Elisabeth Weeshuis in 2012 de molen Johanna aan de Prijsseweg met woonhuis en bijgebouwen kocht, was dit omdat er een mooi plan lag van de Culemborgse Francis van Kessel. Door de aankoop kon de molen behouden blijven en zelfs weer graan gaan malen. Verder kwam er een pannenkoekenrestaurant en een buitenschoolse opvang. Een publiek toegankelijke natuurtuin met speelwerktuigen voor kinderen maakte het complex compleet. Het kreeg de naam Bolderburen naar het boek over Pippi Langkous van de Zweedse schrijfster Astrid Lindgren. Daarin is Bolderburen het mooiste dorp in de wereld. Verschillende objecten in de natuurtuin kregen namen uit de verhalen over Pippi Langkous.

Buurtcentrum Bolderburen

Inmiddels zijn we 9 jaar verder. In het gebouw van het voormalige restaurant is alweer ruim twee jaar het door ElkWelzijn beheerde Buurtcentrum Bolderburen gevestigd. Hier vinden voor de omliggende wijken, maar ook voor mensen elders uit onze stad, laagdrempelige ontmoetingen plaats. Vrijwilligers organiseren koffie-inlopen, creatieve activiteiten, beweging en andere sociale activiteiten. De bezoekers zijn heel divers, iedereen is welkom en kan meedoen. De coronapandemie heeft het Buurtcentrum in het afgelopen jaar in zijn ontwikkeling geremd, maar desondanks kan gesteld worden dat het royaal bewezen heeft in een behoefte te voorzien. Door de onlangs ingevoerde versoepelingen zijn een aantal activiteiten alweer opgestart.

Het Bolderhuis

Het gebouw naast het Buurtcentrum huisvestte tot voor kort een buitenschoolse opvang. Nadat deze naar een andere locatie vertrokken was, werd het gebouw grondig aangepakt en kreeg het de naam “Bolderhuis”. In dit gebouw krijgen buurtinitiatieven en vrijwilligersorganisaties een plek. De bezoekers komen voor een specifiek thema, bijvoorbeeld om over opvoeding of ouder worden te praten.

Marijke Siegers, presidente van de stichting Elisabeth Weeshuis zegt hierover: ”Onze stichting heeft er nadrukkelijk voor gekozen om heel Bolderburen in te zetten voor maatschappelijke initiatieven die de onderlinge verbindingen in de Culemborgse gemeenschap versterken. We zijn blij daarbij een partner gevonden te hebben in ElkWelzijn.”

Dorine Ottevanger, directeur-bestuurder van ElkWelzijn: “Op het terrein van Bolderburen komt alles samen: de molen, spelen in de tuin en het Buurtcentrum. Met een extra plek op dit terrein ontstaat er nog meer leven met een heel diverse groep mensen die zich inzetten voor verbinding en samenwerking”.

Ook het Odensehuis, ontmoetingscentrum voor mensen met geheugenklachten, beginnende dementie en hun naasten, gaat gebruik maken van het Bolderhuis. Op 23 juni wordt het officieel geopend. Renée Lankwarden, coördinator van het Odensehuis hierover: “Bolderburen is een bruisende plek waar wij graag deel van uit gaan maken. In het Bolderhuis beschikken wij over een gezellige zit- en activiteitenruimte, een ruime keuken, een schaduwrijke veranda en directe toegang tot de tuin met een groot gezamenlijk terras.”

Het Buurtcentrum en de natuurtuin trekken nu al veel bezoekers voor een gezellige ontmoeting of andere georganiseerde activiteiten. Het Bolderhuis is hierop een prachtige aanvulling, die maakt dat Bolderburen voor nog veel meer inwoners van onze stad een plek zal worden waar je graag komt. Voor de stichtingen Elisabeth Weeshuis en ElkWelzijn biedt de samenwerking volop kansen om de sociale samenhang in de Culemborgse samenleving te versterken.

Sociaal beheerder

Margot Westeneng is door ElkWelzijn aangesteld als sociaal beheerder voor Bolderburen. Zij is het eerste aanspreekpunt voor alle gebruikers op het complex. Margot ondersteunt de vrijwilligers en coördineert het aanbod aan voorzieningen en activiteiten. Margot: “Bolderburen is een fantastische plek. Samenwerken met vrijwilligers is iets waar ik erg goede ervaringen mee heb. Ik heb erg veel zin om samen de volgende stap te zetten. Na het warme welkom weet ik zeker: we gaan er iets moois van maken.

Wil je meer weten over het gebruik van een ruimte of wil je meedoen? Bel dan met ElkWelzijn op 0345-51 52 27 of met Margot (06-82 79 83 93) of stuur een e-mail naar mwesteneng@elkwelzijn.nl

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

ElkWelzijn verwelkomt stagiaires

ElkWelzijn Culemborg gaat nog meer werk maken van het begeleiden en opleiden van stagiaires. Er is nu een stagecoördinator met het accent op welzijnswerk voor