“Door de vrijheid die ik bij ElkWelzijn krijg, kan ik me ontwikkelen”

Niels Jonker is 24 jaar en werkt sinds 2,5 jaar bij ElkWelzijn als jongerenwerker. Niels vindt dat hij goed op zijn plek zit en hij doet zijn werk dan ook met veel plezier. Voor hij in dienst kwam bij ElkWelzijn heeft hij er twee achtereenvolgende jaren stage gelopen. Niels wil graag vertellen hoe hij de stage heeft beleefd.

Interview: Annebelle Glashouder; tekst: Jan Heijink

 

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: bij ElkWelzijn heb ik me kunnen ontwikkelen door de goede sfeer binnen de organisatie en door de vrijheid die ik kreeg om mijn ideeën te delen. Van hieruit heb ik geleerd hoe je moet omgaan met de doelgroepen, hoe je een plan van aanpak opstelt en hoe je die aanpak na afloop goed kunt evalueren.

Niels Jonker

Vanaf de schoolbanken maatschappelijk bezig

Op de middelbare school heb ik een maatschappelijke stage gelopen bij een tafeltennisvereniging. Ik vond dit heel leuk om te doen, want het ging om kinderen met ‘een rugzakje’. Dat zijn kinderen met een bepaalde beperking of er zijn thuis financiële problemen. Ik heb een paar van deze jongeren begeleid en ik wilde dat meer gaan doen. Zo ben ik gaan zoeken naar opleidingen op dat terrein en kwam ik terecht bij social work. De opleiding social work heb ik gedaan aan de Avans Hogeschool Den Bosch/Breda. Voor de voltijds opleiding heb ik in het derde en vierde jaar stage gelopen bij ElkWelzijn.

Veel ervaring opdoen en genieten van succes

In beide stages heb ik gewerkt met jongeren van alle leeftijden. Ik begon in de jongerenruimte. Hier deed ik activiteiten met de doelgroep tussen de 12 en de 15 jaar. Voor de doelgroep van 6 tot en met 12 jaar heb ik ‘spelen in de wijk’ gedaan. Dat bestaat uit activiteiten doen met kinderen die net uit school komen, zoals voetballen. Ik heb in de loop van de stages veel geleerd, maar het meest bijgebleven is toch de eerste keer Halloween We hadden toen de hele jongerenruimte verbouwd tot een groot spookhuis. Er kwamen heel veel jongeren op af en het was een groot succes. 
Na mijn stage heb ik mijn eigen wijk gekregen bij ‘spelen in de wijk’. Momenteel ben ik ook vaak op de middelbare scholen voor contacten met de jongeren en om voorlichting te geven. Ook heb ik veel overleggen met externe partijen over activiteiten en kwesties die spelen in Culemborg.

Je leert vooral hoe je zorgt dat anderen leren

In de stage leer je eerst en vooral basisvaardigheden. Dan moet je denken aan voorlichting geven of iets presenteren voor groepen. Je staat regelmatig voor groepen en ik heb me daar goed in kunnen ontwikkelen. Ik heb bij ElkWelzijn ook veel gewerkt met externe partijen en heb geleerd hoe je daarmee het beste kan communiceren en dingen regelen. Maar bij ElkWelzijn is verbinden een kerntaak. Ik leerde dit door niet alles zelf op te lossen voor de jongeren, maar door henzelf in contact te brengen met anderen van wie zij kunnen leren hoe ze zelf hun problemen kunnen oplossen. Zo leren zij een eigen netwerk te creëren dat ze weer verder kan brengen.

Waarom stage lopen bij ElkWelzijn?

In het jongerenwerk wil je jongeren kansen bieden zich te ontwikkelen. Door stagiaires op te leiden tot jongerenwerker werk je hieraan mee. ElkWelzijn heeft binnen het jongerenteam altijd veel stagiaires. Deze stagiaires geven we veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Daardoor kunnen ze veel leren en zich ontwikkelen. Je moet het als stagiaire wel belangrijk vinden om echt te leren en je moet gemotiveerd zijn zelf initiatief te tonen.

Waarom ik na mijn stage bij ElkWelzijn ben gebleven

Voor mij waren er enkele belangrijke overwegingen. In de eerste plaats dat je bij ElkWelzijn heel vrij gelaten wordt. Je mag je ideeën echt uitvoeren en het wordt gewaardeerd als je zelf initiatief neemt. Toen na mijn stage een van de jongerenwerkers langere tijd afwezig was, heb ik een aantal taken overgenomen. Daar had ik geluk mee, want dit beviel mij en ook de collega’s zo goed, dat ik een contract aangeboden kreeg.

 

Wil je meer weten hoe stage lopen bij ElkWelzijn werkt? Bekijk de pagina ‘Vacatures en stages’

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

Vacature jongerenwerker (24-32 uur)

Per direct is ElkWelzijn op zoek naar een  jongerenwerker (24-32 uur per week). Gezien de samenstelling van het team zoeken we een ervaren collega. Ben