Samen Winterwandelen verlengd tot 1 maart

Half december namen Marijke en Karin het initiatief om ‘Samen Winterwandelen’ op te zetten. Er bleek veel behoefte aan te zijn. Daarom gaat het wandelen nog door tot eind februari. Lees hieronder hun verhaal en wandel mee!

Herfst en winter zijn bij uitstek de seizoenen die ons gemakkelijk op onszelf terugwerpen. Daarnaast zitten we met de maatregelen rondom de Corona pandemie die ons sociale leven sterk inperken. Het kan er toe leiden dat je het gevoel krijgt dat je te veel thuis in jezelf zit opgesloten. Gevoelens van somberte kunnen je gemakkelijker beetpakken. Je krijgt misschien extra behoefte om er uit te gaan en nieuwe mensen te leren kennen.

Marijke Migchielsen en Karin Netters bedachten daar een antwoord op. Ze ontwikkelden een bijzonder leuk project: ‘Winterwandelen’.

Tekst: Frans Huber; Foto: Karin van de Kar

winterwandelen

Hoe ontstond dit plan

Karin en Marijke kennen elkaar van de buurtmoestuin in Bolderburen. Ze zijn daar vrijwilliger. Ze houden er allebei van om buiten te zijn en om te wandelen. Maar telkens in je eentje wandelen, dat waren ze wel een beetje zat. Ze spraken daarom af om een keer samen te gaan. En al lopend hadden ze het er over om iets dergelijks ook voor anderen op te zetten. Vervolgens kwamen ze elkaar opnieuw tegen tijdens een avond over eenzaamheid, georganiseerd door Sandra Rigter van ElkWelzijn. Een belangrijke vraag voor die avond was wat je tegen eenzaamheid kunt doen. En toen was het al gauw bingo: het project Winterwandelen werd op die avond in de steigers gezet.

Hoe ziet Winterwandelen er uit?

Er kan elke week vanuit drie startpunten gelopen worden. Als je mee wilt doen dan ga je simpelweg naar één van de startpunten. Je kiest dan eerst een wandelmaatje uit want je gaat wandelen in tweetallen. Dat maatje zal in het algemeen iemand zijn die je nog niet kent.
Vanuit ieder startpunt zijn routes beschikbaar, kortere en langere. Ze gaan vaak door de eigen omgeving maar ook wat verder buiten de stad. Je kiest samen een route en loopt in eigen beheer. Daarbij kun je de route langer of korter of anders maken. Allemaal goed.

Vertrektijden en locaties

Er kan drie keer per week worden gestart tussen 10:00 en 10:30 uur. Op maandag vanuit Zorgcentrum Beatrix, Beatrixstraat 20, op woensdag vanuit Buurtcentrum Bolderburen, Prijsseweg 1 en op vrijdag vanuit Wijkcentrum De Salaamander, Heimanslaan 2. Iedereen kan meedoen, jong en oud. Vooraf aanmelden is niet nodig. Gewoon: komen!

Het Winterwandelen gaat door tot eind februari. Als je vragen hebt kun je bellen met Marijke Migchielsen: 06.10769948 of met Loes van Delft van ElkWelzijn: 06.83524878. Het project wordt gefaciliteerd door ElkWelzijn.

Marijke en Karin zijn erg enthousiast over deze nieuwe Culemborgse activiteit: ‘Het zit zo simpel in elkaar en het is tegelijkertijd zo heerlijk en nuttig. Wij merken zelf hoe goed het ons doet om juist in de winter veel buiten te lopen. Met Winterwandelen vang je meer vliegen in één klap. Het is super gezond en verfrissend, het helpt om sombere gedachten te verdrijven. En daarnaast: als de bomen kaal zijn zie je heel andere dingen dan in de zomer wanneer alles vol en groen is en meer afgesloten, vaak heel verrassend. Maar bovenal biedt Winterwandelen je de mogelijkheid om op een gemakkelijke manier nieuwe mensen te leren kennen. Mensen met wie het misschien wel zo klikt dat je wat vaker gaat afspreken’.

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

Nachtvoetbal tijdens de ramadan

Zo’n 80 tot 110 jongeren komen tijdens de ramadan op dinsdag, donderdag, vrijdag en zondag rond middernacht naar sporthal Interweij voor een partijtje zaalvoetbal. Het