‘Als je op pad bent in de wijk hoor en zie je veel’

“Tijdens een outreachende ronde in de wijk loop of fiets ik, herkenbaar aan mijn ElkWelzijn jas, door Culemborg Oost. Ik ga langs plekken waarvan we weten dat er vaak jongeren, kinderen of grote aantallen mensen bij elkaar komen. Ook bel ik aan bij mensen die ik ken, die ik al een tijdje niet meer gezien heb, om even te kijken hoe het met hen gaat. Doordat je als wijkcoach zelf mensen benadert voor een praatje, leren bewoners je kennen en weten ze je later te vinden bij problemen of als ze een idee hebben. De drempel wordt lager om hulp te vragen.” Wijkcoach Ineke Smit vertelt over haar werk in de straten van Culemborg.

Foto: Milou Oomens

Samen

“In sommige buurten doe ik mijn rondes samen met de wijkagent of met de woonconsulent van Kleurrijk Wonen. We bellen dan vaak bij bewoners aan om een praatje te maken en te horen wat er speelt in de buurt. Soms gaan we ook gericht met een vraag of gaan we samen op huisbezoek.”

Signalen

“Als je op pad bent in de wijk hoor en zie je veel. Je komt eenzaamheid tegen, armoede of schuldenproblematiek, drankmisbruik door bewoners of verwaarlozing van de woning, waardoor soms ook irritaties tussen buren ontstaan. Met sommige signalen kan ik meteen aan de slag. Andere situaties pak ik op samen met partners van het leefbare wijkteam, dat bestaat uit Kleurrijk wonen, Politie, Gemeente, ElkWelzijn. Als er bijvoorbeeld net iets is voorgevallen in de buurt gaan we samen de wijk in om te kijken hoe bewoners het hebben ervaren en de sfeer te proeven. Verder trek ik regelmatig samen op met iemand van het sociaal wijkteam, een schuldhulpmaatje of ik verwijs door naar andere samenwerkingspartners.”

Leefbaarheid

“Naast signalen over problemen in de wijk kom ik door het outreachend werken ook in contact met nieuwe bewoners en mensen die iets willen doen aan de leefbaarheid van de wijk. Bewoners weten het best wat er speelt in hun straat en buurt. Zij hebben vaak ook ideeën hoe het beter kan. Ik help bewoners om hun idee uit te werken tot een plan en om andere bewoners er bij te betrekken. We kijken met elkaar of het plan geschikt is om een bedrag aan te vragen bij het Buurtpanel of Initiatievenloket om hun idee uit te kunnen voeren.”

Voorbeeld

“Door een goede samenwerking tussen de wijkagent, de woonconsulent , de werkgroep van bewoners in de wijk, de gemeente en de wijkcoach van Elk hebben we in de Korte Meent en Binnen Molenstraat al veel kunnen bereiken. Er is bijvoorbeeld een mooie speeltuin geplaatst, we zijn vaak aanwezig, lopen rond en spreken met bewoners. Tijdens burendag zijn de straten opgeleukt met planten en sinds kort zijn er ook plantenbakken geplaatst.”

De wijkcoach

De outreachende ronde is een van de onderdelen van het werk van de wijkcoaches van ElkWelzijn. Je kunt een wijkcoach benaderen als het met jezelf niet zo goed gaat, of als je je zorgen maakt om iemand die je kent. Sommige wijkcoaches zijn onderdeel van het sociale wijkteam waar meer hulp en zorg voor handen is. Wil je nieuwe mensen leren kennen? De wijkcoach wijst je de weg naar activiteiten in de buurt. Wil je zelf iets betekenen voor de buurt? Ook dan kan de wijkcoach je verder helpen met het organiseren van een activiteit of zoeken naar leuk vrijwilligerswerk. Neem eens contact op met een van onze wijkcoaches. 

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

Nachtvoetbal tijdens de ramadan

Zo’n 80 tot 110 jongeren komen tijdens de ramadan op dinsdag, donderdag, vrijdag en zondag rond middernacht naar sporthal Interweij voor een partijtje zaalvoetbal. Het