Snoeien doet bloeien met de vrijwilligerstuingroep

Het is een mooie dinsdagochtend. De wind is nog koud, maar de zon begint langzaam door te komen waardoor de temperatuur langzaam aangenaam wordt. Vandaag is de tuingroep actief in de Ecowijk in Culemborg, bij een tuin die wel aan een aardige opknapbeurt toe is. De vrijwilligers kunnen meteen enthousiast aan de slag. De tuingroep is al jaren een succes, met vandaag zes vrijwilligers in de tuin.

Tekst: Cameron Venekamp

planting-g983bf969a_1920[320]

Vol enthousiasme beginnen ze met het snoeien van de heggen en wilgen. De vaste kern wordt gevormd door een drietal vrijwilligers. Ze kwamen via ElkWelzijn terecht bij het initiatief, en lijken nu niet meer weg te denken uit de groep. Eén haalt vaak de tuingereedschappen met de bakfiets, één neemt koffie en lekkers mee en de ander gaat rustig aan het werk…. De tuinploeg doet heel divers werk, afhankelijk van wat de tuin nodig heeft. Vandaag is groots werk nodig met het snoeien, maar ook secuur werk met het plaatsen van een compostton en het verwijderen van mos tussen de tuintegels.

Tuinploeg op pad

De tuingroep werd opgericht in coronatijd. Vrijwilligers startten met het onderhouden van de buurtmoestuin die ElkWelzijn beheert langs de Prijsseweg. Al gauw kwam ook het idee om bij mensen thuis langs te gaan. Soms hebben mensen niet de middelen of kracht om zelf de tuin te onderhouden of dit te laten doen door betaalde tuinmannen of -vrouwen. De tuinploeg kan deze mensen uit de brand helpen. Nu zijn ze elke dinsdag- en vrijdagochtend actief in een Culemborgse tuin.

“Het is echt leuk en dankbaar werk”, zegt vrijwilliger Rob. Er is volgens hem altijd wat te doen, zeker omdat veel van de tuinen die de tuinploeg bezoekt al een tijd niet zijn onderhouden. Dit maakt het werk erg divers.

Tijd voor koffie?

“Hé, ik heb nog wel een leuke titel voor je. Snoeien doet bloeien! Dat kan zo op een tegeltje!” Nou Rob, bij deze. Het bevestigt de enthousiaste en gezellige sfeer die in de lucht hangt. De vrijwilligers gaan gewoon lekker aan de slag, zonder verplichtingen. “Is het al tijd voor koffie?”, roept Rob. “Ja, het lijkt mij wel tijd voor koffie”, antwoordt Thomas, en dus wordt er even pauze genomen om koffie te drinken in de zon. Vaak worden de vrijwilligers ook nog eens verwend met wat lekkers van de bewoner.
Maar ook het vrijblijvende maakt het werk erg laagdrempelig. Rob: “Als er iemand een keer een afspraak heeft en eerder weg moet, dan is dat prima. Dan gaan we met de rest verder. We doen ook waar we aan toekomen, en als het tijd is dan ronden we af en ruimen we op”.

Coördinatie

Aan het einde komt wijkcoach Carlo de Waal ook nog even een kijkje nemen. “Zo, dat ziet er al goed uit!”. Altijd fijn om een compliment te krijgen van de initiator. Carlo coördineert de tuinploeg sinds 2020. Hij is dolblij dat de tuingroep nu zo’n succes is geworden. Misschien is het tijd voor een tweede tuinploeg? “Wie weet”, is zijn antwoord. Nieuwe aanmeldingen zijn uiteraard altijd welkom. Veel handen maken licht werk, is namelijk het gezegde.

 

Wil je ook actief worden voor de tuinploeg? Neem dan contact op met Carlo de Waal via 06 22 15 17 90 of cdewaal@elkwelzijn.nl. Hij helpt je graag verder.

 

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten