Terugblik NLDoet in Culemborg

Op vrijdag 11 en zaterdag 12 maart was het NLdoet, de grootste vrijwilligersactie in Nederland. In heel het land werden de handen uit de mouwen gestoken. Zo ook in Culemborg. Want de buurt ben je niet alleen, samen zorgen we voor een prettige woonomgeving waarin we leven, spelen, meedoen, zorgen, veilig en gezellig maken, helpen en ontmoeten.

Foto’s: Karin van de Kar

High-tea/ontmoeting in wijkcentrum de Salaamander

Op vrijdag 11 maart was in Wijkcentrum de Salaamander een high-tea met Marokkaanse thee en taart gemaakt door jongeren uit de wijk. Reiza Peterse van ElkWelzijn ondersteunde bij de organisatie en het uitnodigen van bewoners om mee te doen. Reiza: “We hebben dit voor het eerst georganiseerd. Het was hartstikke gezellig en best goed bezocht. We hadden een gemêleerde doelgroep met jongeren, ouderen, migranten en bewoners uit de wijk. Sommige bewoners hadden de flyer ontvangen en anderen kwamen even aanwaaien omdat ze zagen dat er iets te doen was. Iedereen vond het fijn om na zo’n lange tijd weer mensen te kunnen ontmoeten.”

De lente in huis bij Bonvie

In Bonvie werd een lente-salade gemaakt van lokale producenten (Stichting Soepje Desiré) en bezorgd bij 40 kwetsbare Culemborgers. Acht vrijwilligers van het Oranje Fonds/NLDoet en één vrijwilliger van een bedrijf hielpen mee. Desiré en wijkcoach Carlo openden de activiteit. Er waren verschillende teams: Een keukenteam, bloementeam (elk soepje werd verpakt met vrolijke bloemen) en het logistieke team.

Wijkcoach Carlo de Waal ondersteunde deze activiteit. Carlo zegt daarover: “De activiteit verliep zoals gepland. De sfeer was goed, ontspannen en gezellig en er kwamen ook wat mensen binnenlopen voor een bakje. De vrijwilligers waren enthousiast en vonden het leuk om het gehele proces mee te maken, van klaarmaken tot bezorgen. De ontvangers waren blij verrast door het bezoek en het praatje aan de deur. Aan het eind werden de vrijwilligers persoonlijk bedankt met een door Desiré zelfgemaakt cadeautje.”

Binnen Molenstraat en Korte Meent vergroenen

Bewoners van de Binnen Molenstraat en Korte Meent wilden hun buurt vergroenen. Ze hadden van te voren flyers uitgedeeld om de bewoners mee te laten helpen met  het poten van plantjes in geveltuintjes.

Wijkcoach ineke Smit van ElkWelzijn hielp bij het aanvragen van een bijdrage bij NLDoet. “We werkgroep had zelf het plan geschreven. Van de financiële bijdrage hebben zij plantjes gekocht en van de gemeente hadden zij bloemaarde gekregen. We hebben op zaterdag 12 maart de tuintjes gesnoeid en nieuwe plantjes gepoot.

Het was wel heel gezellig. Een buurman kwam nog Cambodjaanse donuts brengen die zijn vrouw gebakken had.”

Meedoen aan NLDoet

De wijkcoaches van ElkWelzijn vinden het belangrijk om mee te doen aan een landelijk initiatief zoals NLDoet.

“Het laat bewoners samen aan een prettige buurt werken, er is meer onderling contact en als de wijk er schoner en mooier uitziet, zal men ook niet zo gauw meer rommel neergooien.” Reiza voegt toe: “We zien dat deze dagen helpen om vrijwilligerswerk zichtbaarder en toegankelijker te maken, al is het maar dat je je een uurtje kunt en mag inzetten. Zo kunnen bewoners even proeven aan de verschillende mogelijkheden om vrijwilligerswerk te doen. En zeker na coronatijd was het voor bewoners echt een moment om weer onder de mensen te kunnen zijn.”

Carlo ziet ook meerwaarde van een landelijk initiatief met de mogelijkheid om een financiële bijdrage aan te vragen: “Soms is dat voor een bewoner die de wijk prettiger wil maken net dat kleine zetje om in actie te komen.”

Heb jij ook ideeën om je buurt op te knappen? Start zelf een buurtinitiatief. De wijkcoaches van ElkWelzijn helpen je graag op weg! 

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

Vacature jongerenwerker (24-32 uur)

Per direct is ElkWelzijn op zoek naar een  jongerenwerker (24-32 uur per week). Gezien de samenstelling van het team zoeken we een ervaren collega. Ben

Geen gat na ons pensioen

Heb je een ondernemend en actief leven gehad, dan hoef je na je pensionering niet in een zwart gat te vallen. “Ga niet zitten afwachten,