Van muurschildering tot kabelbaan: Rita weet wel raad met saai veldje

Hoe een gewone buurtbewoonster, die overloopt van creativiteit, het initiatief neemt om een saai grasveldje aan de Jekerstraat in Culemborg om te toveren tot het sociale centrum in de wijk. Gemeente, ElkWelzijn, wijkagent, sponsoren, iedereen werkt mee. Op 20 april was de ontknoping en kwam de uitslag van de gehouden enquête in de wijk.

Tekst: Frans de Bruijn, Foto’s: Karin van de Kar

Jekerstraat-1417xlr

Uitzicht op een saai veldje

Rita ontvangt ons in haar woning die propvol staat met miniatuurhuisjes en hun miniatuurbewoners. Veel muizen, maar ook honden, katten, tovenaars, draken, mollen, enzovoorts. Vanuit haar huis kijkt ze uit op het speeltuintje aan de Jekerstraat. “Eigenlijk is het een beetje een troosteloos terrein. Op een dag sprak ik meerdere buurtbewoners die, net als ik, graag zouden zien dat er meer met het terrein gebeurt. Ik heb over alles ideeën, ook over hoe dat pleintje beter benut kan worden.”
Later kwam Rita de bewoners weer tegen, van anderen wist ze waar ze woonden. Ze heeft ze bij elkaar gehaald.

Wijkbewoners steken de koppen bij elkaar

“We waren toen met z’n zessen uit de buurt. We zijn bij elkaar gaan zitten en hebben een plannetje gemaakt voor een Burendag. Omdat ik daar geen ervaring mee had heb ik contact opgenomen met wijkcoach Alice van ElkWelzijn. Zij heeft ons goed geholpen.” Ideeën hadden ze genoeg: een suikerspin-apparaat, taarten bakken, een stempelkaart voor spelletjes voor de kinderen en nog veel meer. “Maar van financiën hadden we geen verstand. Alice van ElkWelzijn heeft ons daarom geholpen met het aanvragen van een bijdrage bij het Buurtpanel en het Oranjefonds.”

De Burendag op 26 september 2021 was blijkbaar een groot succes, want Rita kreeg direct daarna de vraag wanneer ze de volgende Burendag zouden vieren. Rita vertelt: “Ik word er blij van andere mensen te ontmoeten. Zeker na corona. Ik vond het grappig dat aan het eind van de burendag een kind met rode konen komt melden dat z’n stempelkaart van de kinderspelen vol is en of hij nu een prijs heeft gewonnen. Nee, geen prijs, maar zo’n kind verdient natuurlijk wel een gratis koek. Het geeft energie dit te organiseren, maar ik moet er wel eerlijk bij zeggen dat het moeilijk is de energie er een jaar lang in te houden.”

Inventariseren van de wensen in de wijk

“Op Burendag is geïnventariseerd welke wensen iedereen heeft voor de inrichting van het terrein. Daar kwamen allerlei suggesties uit voort zoals een picknicktafel, een kinderboekenbieb/-kast, een kabelbaan, een waterornament en een bouwhoek. We hebben toen besloten een enquête te houden om in de hele wijk de wensen te inventariseren.” De gemeente heeft een brief rondgestuurd met een link en een QR-code om te reageren. Rita heeft twijfels of daar veel uitkomt, want lang niet iedereen kan overweg met een QR-code of een enquête via internet.

De buurt, Rita voorop, wachtte met spanning af wat 20 april ging brengen. Tijdens een schoonmaakactie in de wijk werden de uitkomsten van de enquête gepresenteerd. Nu kunnen er plannen gemaakt gaan worden voor de inrichting.

Hoe komt het pleintje er binnenkort uit te zien?

“Het zou leuk zijn als de speeltuin een sociale functie in de wijk krijgt. Doordat er bijvoorbeeld 1x per week gezamenlijk koffie gedronken gaat worden. Of omdat er bloembakken komen met kruiden en insecten waar kinderen kunnen plukken en leren wat er groeit, loopt en kruipt. Ook zou het mooi zijn om er eens een rommelmarkt te houden en een buurt-barbecue te organiseren.” Ideeën heeft Rita nog steeds genoeg, want ze gaat verder: “Ik zou die saaie achterkanten van schuren en huizen willen pimpen. Met een mooie muurschildering of grote gekleurde vlinders of doek met een fleurige tekening.”

Samenwerking

Rita vindt het werken met buurtbewoners geweldig. “Alleen kost het wel blijvend energie om zoveel mogelijk iedereen te betrekken. Ik zie, soms met wat vrees, aankomen dat ik voorlopig die kar moet blijven trekken.” Gelukkig wordt ze geholpen door verschillende partijen. “Zeker wijkcoach Alice van ElkWelzijn heeft, ondanks haar overvolle agenda, veel bijgedragen. Ik merk wel dat in de buurt niet echt bekend is wie de contactpersoon is vanuit ElkWelzijn, wie de buurtagent is, wie de wijkmanager van de gemeente is. Die mogen zich wel wat beter presenteren en profileren.”

Heb jij ook ideeën om je buurt op te knappen? Start zelf een buurtinitiatief. De wijkcoaches van ElkWelzijn helpen je graag op weg! 

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

Nachtvoetbal tijdens de ramadan

Zo’n 80 tot 110 jongeren komen tijdens de ramadan op dinsdag, donderdag, vrijdag en zondag rond middernacht naar sporthal Interweij voor een partijtje zaalvoetbal. Het