“Vrijwilligerswerk bij het Leerhuis geeft energie, maakt me vrolijk!”

2021 is het ‘jaar van de vrijwillige inzet’. Het thema is ‘Mensen maken Nederland.’ Eén op de drie Culemborgers zet zich vrijwillig in bij een van de ruim 30 vrijwilligersorganisaties. Vrijwilligerswerk maakt het verschil; Culemborg wordt daar mooier van. Vrijwilligerswerk doen is een verrijking voor je leven. Elke maand vertelt een vrijwilliger over zijn/haar ervaringen met vrijwilligerswerk. 

Karen Scheggetman werkt sinds twee jaar als vrijwilliger bij het Leerhuis in Wijkcentrum de Salaamander. Ze werkt er met mensen die de Nederlandse taal willen leren spreken, lezen en/of schrijven. Ze heeft groepslessen begeleid en werkt nu 1 op 1 als taalmaatje van een Marokkaanse vrouw. Ze doet het werk met veel inzet en plezier. En vanuit een duidelijke eigen visie.

Tekst: Frans Huber; Foto: Karin van de Kar

Duitse ervaringen

Twee en een half jaar geleden vestigde Karen zich met haar gezin in Culemborg. Daarvoor woonde ze 7 jaar in Duitsland nabij Frankfurt. In de begin vond ze het lastig om zichzelf in het Duits goed verstaanbaar te maken. Met de taal ging het gaandeweg beter. Karen: “Ik heb aan den lijve ervaren hoe het is, wonen in een ander land met andere cultuur, terwijl je de taal niet goed machtig bent. Je kent de kaders onvoldoende. Het maakte me onzeker, ik had het gevoel niet echt mee te tellen”.

Naarmate het beter ging met de taal voelde Karen zich sterker worden: “ Ik ging meer ‘rechtop’ lopen”. Ze deed er vrijwilligerswerk, zat in het bestuur van de Nederlandstalige school. Daarnaast ging ze Nederlandse gedetineerden bezoeken. “Daar heb ik veel geleerd. Ik hoorde talloze verhalen en ging beter begrijpen hoe ze in het gevang terecht waren gekomen. Het sterkte me in mijn overtuiging dat je mensen niet snel moet veroordelen”.

Het Leerhuis

Terug in Nederland is Karen weer parttime aan het werk gegaan, met daarnaast vrijwilligerswerk. Tijdens een bijeenkomst daarover, georganiseerd door ElkWelzijn, werd ze getipt over het geven van taalles bij het Leerhuis. “Ik schatte in dat ik daar met mijn Duitse ervaringen en mijn interesses goed op mijn plaats zou zijn. Het is een goede keuze geweest, ik kom er altijd met veel energie en vrolijk vandaan”.

Karen was aanvankelijk medebegeleider van groepen en gaf er een creatieve workshop met aandacht voor taal. Het waren altijd vrouwen die deelnamen. Momenteel is ze taalmaatje van een Marokkaanse vrouw.

Visie

Voor alle groepen gold dat Karen er met veel betrokkenheid aan heeft meegewerkt: “Ik heb veel geleerd over de achtergronden van de diverse mensen. Daardoor kreeg ik steeds meer oog voor het waarom van hun gedrag. Ik snapte steeds beter hoe of het komt dat ze in onze ogen soms teruggetrokken zijn of weinig vorderingen lijken te maken als het gaat om integratie in onze samenleving”.

“Tegelijkertijd ging ik hun kwaliteiten zien, hun kracht waarderen: mensen met een bak aan levenservaring. Die tegenslagen hebben moeten verwerken en soms in moeilijke omstandigheden leven”. Ze zegt: “Mensen die een taal onvoldoende spreken voelen zich vaak onzeker. Deels snap ik dat vanuit mijn eigen ervaringen. Je zoekt houvast bij mensen die jouw taal spreken. Daar komt bij dat ik vind dat we mensen die onze taal minder goed spreken vaak op een infantiele manier benaderen en behandelen. Dat versterkt het gevoel van klein zijn en vergroot de onzekerheid”.

“Dit soort inzichten hebben me geholpen om mijzelf als groepsbegeleider en als taalmaatje te ontwikkelen. Ze hielpen me om de betrekkelijkheid van mijn eigen vanzelfsprekendheden te zien. Als ik met mensen werk die onze taal willen leren, dan zie ik ze als sterke mensen die veel in zich hebben. Wat ik in de eerste plaats wil bereiken is dat ze zekerder worden in de Nederlandse taal en dat daarmee hun zelfvertrouwen groter wordt. Dat helpt ze om mee te kunnen doen in onze samenleving. Gelukkig merk ik dat het Leerhuis ook werkt vanuit deze humane visie. Ik voel me er goed op mijn plek”.

Taalmaatje

“Zo doe ik het nu ook als taalmaatje van de Marokkaanse mevrouw. Ik heb respect voor haar, vind haar een stoere en leuke vrouw. Een afspraak met haar beschouw ik als een ontmoeting met een vriendin. We beginnen altijd met elkaar te vertellen hoe onze week is geweest. Verder lezen en bespreken we artikelen uit de Culemborgs Courant. We doen dat met aandacht voor zinsopbouw en woordgebruik. Bovendien kunnen we het zo hebben over de Nederlandse samenleving en cultuur. Ze laat zien dat ze er veel van leert”.
“Daaronder, door alles heen blijf ik nieuwsgierig naar haar en wil ik begrijpen hoe en waarom ze dingen doet zoals ze die doet. Voor mij is dat belangrijk. Ik heb geleerd om open te staan voor het onbekende. Ik hoop dat ze van mij leert maar ik wil ook graag van haar leren”.

Leerhuis Culemborg

Het Leerhuis is voor iedereen die wil werken aan eigen ontwikkeling en basisvaardigheden wil vergroten. Deelname is gratis. Je kunt er terecht voor lessen in rekenen, het (beter) leren van de Nederlandse taal of het aanleren van digitale vaardigheden. En voor vragen over opvoeding of gezondheid. In het Leerhuis staat centraal wie jij bent en waarbij jij je prettig voelt. Voor meer informatie: Leerhuis Culemborg

Ben je geïnspireerd en geïnteresseerd geraakt in vrijwilligerswerk? Kijk eens in de vrijwilligersvacaturebank wat er allemaal mogelijk is op dit gebied.

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

ElkWelzijn verwelkomt stagiaires

ElkWelzijn Culemborg gaat nog meer werk maken van het begeleiden en opleiden van stagiaires. Er is nu een stagecoördinator met het accent op welzijnswerk voor