Witgoedproject gaat per 1 april over van Sociaal Wijkteam naar Bartje

Een jaar geleden werd in Culemborg het Witgoedproject geboren. Het idee daarvoor ontstond bij Janine van der Heiden van het sociaal wijkteam. Zij merkte in haar werk dat veel mensen met een kleine portemonnee geen geld hebben voor aanschaf van een wasmachine of koelkast. Tegelijkertijd danken anderen hun oude apparatuur af terwijl er niets aan mankeert. Janine vond dat eigenlijk niet kunnen en vroeg zich af of ze die twee dingen niet bij elkaar kon brengen.

Tekst: Frans Huber; Foto: Karin van de Kar

 

Snelle groei van het Witgoedproject

Zo ontstond het Witgoedproject. Dat was in maart 2020. Janine kreeg wat geld van de gemeente voor de huur van opslagruimte en gaf via sociale media en de Culemborgse Courant bekendheid aan de mogelijkheid om witgoed aan het project te schenken. Dat liep geweldig. Veel mensen doneerden overbodige maar goed werkende koelkasten, gasfornuizen, wasmachines, vriezers, vaatwassers, magnetrons of ovens.

Het project ontwikkelde zich snel. Vorig jaar zijn rond de vijftig apparaten in andere handen overgegaan. De ontvangers waren er blij mee. Sommige mensen hadden bijvoorbeeld geen koelkast en moesten etenswaren buiten bewaren in water. Janine ontving veel dankbare reacties.

De laatste tijd begon de opslagruimte voor het verkregen witgoed te krap te worden. Daarnaast was de inzet van Janine voor het Witgoedproject steeds moeilijker te combineren met haar eigenlijke werk bij het sociaal wijkteam. Ze zocht een oplossing en kwam in contact met Sandra Rigter van ElkWelzijn, die het Netwerk Vrijwilligers Zorg en Welzijn coördineert. Janine sloot aan bij dit overleg en zo werd de verbinding gelegd met Bartje.

Overdracht aan Bartje

Kringloopcentrum Bartje, samen met Klaartje onderdeel van Stichting Samen Verder, bleek bereid om de werkzaamheden over te nemen. Jos van Zutphen, voorzitter van Stichting Samen Verder, zegt: “Bartje is een grote kringloopwinkel, we verkopen van alles, maar tot op heden verrassend genoeg geen witgoed. Dit laatste was binnen onze stichting een punt van aandacht: we konden een complete en vrijwel nieuwe inboedel overnemen inclusief alle mogelijke witgoedapparatuur. We vroegen ons af wat we daarmee zouden doen. Net op dat moment diende zich de mogelijkheid aan om het Witgoedproject van het sociaal wijkteam over te nemen. In goed onderling overleg hebben we toen besloten dat kringloopcentrum Bartje vanaf nu ook witgoed inneemt en verkoopt”.

Een belangrijk punt van aandacht bij deze beslissing was de vraag hoe om te gaan met het principe van het Witgoedproject dat gedoneerde apparatuur gratis wordt weggegeven. Jos zegt: “Stichting Samen Verder wil en krijgt geen subsidie. We zijn altijd onafhankelijk geweest en willen dat zo houden, voor ons een belangrijk uitgangspunt. Kringloopcentrum Bartje kan niets gratis weggeven, omdat via de verkoop van spullen de kosten van sociale activiteiten van Stichting Samen Verder worden betaald, zoals de exploitatie van zes bussen waarmee Klaartje ouderenvervoer verzorgt”.

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

Nachtvoetbal tijdens de ramadan

Zo’n 80 tot 110 jongeren komen tijdens de ramadan op dinsdag, donderdag, vrijdag en zondag rond middernacht naar sporthal Interweij voor een partijtje zaalvoetbal. Het