2021 is het ‘jaar van de vrijwillige inzet’. Het thema is ‘Mensen maken Nederland.’ Eén op de drie Culemborgers zet zich vrijwillig in. Vrijwilligerswerk maakt het verschil; Culemborg wordt daar mooier van. Vrijwilligerswerk doen is een verrijking voor je leven. Elke maand vertelt een vrijwilliger over zijn/haar ervaringen met vrijwilligerswerk.
Al ruim 50 jaar doet Theet Vermeulen, geboren en getogen in Culemborg, vrijwilligerswerk voor de Culemborgse gemeenschap. Vorig jaar kreeg hij hiervoor een koninklijke onderscheiding. Theet weet veel van geldzaken en was dan ook penningmeester van een flink aantal organisaties in onze stad. Momenteel helpt hij ouderen met hun belastingaangifte en bij het aanvragen van toeslagen. Hij doet dit al langer voor leden van de ouderenbonden, sinds vorig jaar ook via een apart belastingspreekuur in het Leerhuis dat gevestigd is in Wijkcentrum de Salaamander. Dit jaar komt buurtcentrum Bolderburen daar als locatie bij.
Tekst: Frans Huber; Foto: Karin van de Kar
50 jaar vrijwilligerswerk
“Vrijwilligerswerk, dat zit me in de genen” zegt Theet. “Binnen onze familie is het gebruikelijk dat je dit doet. Mijn broers en zussen zijn er druk mee en ook één van mijn dochters. Het geeft me veel voldoening dat ik wat kan betekenen voor anderen. Ik was 23 toen ik er in 1969 mee begon als penningmeester van voetbalclub Fortitudo, in 2007 opgegaan in Focus ’07”.
“Later ging ik werken voor Stichting Vrijstad, een organisatie die sport en recreatie verzorgt voor mensen met een beperking. Ik kwam er mee in aanraking via mijn dochter die motorisch gehandicapt is. Ik had er mijn vaste mensen met wie ik op zaterdag naar het zwembad ging. Een flink aantal van de deelnemers aan het zwemprogramma heeft zo, ondanks beperkingen, toch een zwemdiploma kunnen halen. Daarnaast ging ik door de week ook nog een aantal uren met de mensen sporten. Ik vond dit fantastisch werk, heb het meer dan tien jaar gedaan.”
Veel andere organisaties
Er volgden nog veel andere organisaties waar Theet zich voor inzette. Hij was o.m. penningmeester van de Ouderenbond KBO en van de Culemborgse VVV, het toeristisch informatiepunt. Daarnaast was hij ook een tijdlang als vrijwilliger koster in een katholieke kerk.
Gedurende lange tijd was hij secretaris van de Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes. Eén van zijn dochters speelde hier klarinet. Ook dit werk deed hij met veel inzet. Zijn betrokkenheid ging veel verder dan alleen secretariaatswerk. Het omvatte een flink deel van alle voorbereidingsactiviteiten voor de orkestoptredens. Daarnaast was hij beheerder voor de bar en zorgde voor de inkoop.
Tegenwoordig is Theet één van de vrijwilligers die uitvaarten voorbereidt die plaatsvinden in de Rooms Katholieks Sint Barbarakerk. Hij doet dit met liefde. “Eigenlijk”, zegt hij, “had ik best wel begrafenisondernemer willen worden. Troost brengen past goed bij mij”.
Hulp en advies inkomstenbelasting en toeslagen
“Momenteel” zegt Theet, “ besteed ik veel van mijn werktijd als vrijwilliger aan het ondersteunen van, voornamelijk, ouderen bij hun belastingaangifte en het aanvragen van toeslagen. Ik doe dit al langer voor leden van de KBO (de Katholieke Bond voor Ouderen)”.
“Sinds vorig jaar verzorg ik, samen met twee collega’s, een spreekuur waarin dezelfde ondersteuning wordt aangeboden. Deze spreekuren zijn een initiatief van de Bibliotheek Rivierenland. Er zijn voor dit jaar twee spreekuren gepland, in het Leerhuis in Wijkcentrum de Salaamander en in Buurtcentrum Bolderburen.”
Theet voelt zich met dit werk als een vis in het water: “Ik ben goed thuis in belasting- en toeslagen materie, ik heb er veel ervaring mee. En mocht ik er niet uitkomen, dan kan ik altijd terugvallen op een deskundige bij de KBO Gelderland. Bovendien verzorgt KBO Gelderland voor ons elk jaar opfriscursussen. Deze cursussen zorgen er voor dat mijn kennis van wetgeving op het gebied van inkomstenbelasting en toeslagen actueel blijft”.
“En”, zegt hij, “speciaal aan het werken met ouderen beleef ik veel plezier. Dat doe ik eigenlijk het liefst. Ouderen hebben vaak bijzondere verhalen en kunnen veel vertellen. Ik ben daarin geïnteresseerd, ik kan daarvan genieten, ik kan me er ook betrokken bij voelen. En de mensen zijn meestal blij en dankbaar met de hulp die ik kan bieden. Soms kan een casus lastig zijn, zijn er gevoeligheden. Bijvoorbeeld als het gaat over regelingen na overlijden, als er schulden zijn, over kostenverdeling voor nabestaanden en dat soort zaken”.
Theet, bijna 75, is nog lang niet klaar met dit vrijwilligerswerk: “ik blijf er mee door gaan zo lang ik kan. Het geeft me zoveel voldoening, eigenlijk kan ik het niet missen”.
Heb jij ook interesse in het doen van vrijwilligerswerk. Of wil je weten wat er allemaal mogelijk is op dit gebied, kijk dan eens hier of ga direct naar de vrijwilligersvacaturebank.
Je kunt direct een afspraak maken voor het spreekuur inkomstenbelasting en toeslagen op de website van Bibliotheek Rivierenland.