‘Vrijwilligerswerk houdt me gelukkig!’

2021 is het ‘jaar van de vrijwillige inzet’. Het thema is ‘Mensen maken Nederland.’ Eén op de drie Culemborgers zet zich vrijwillig in bij een van de ruim 30 vrijwilligersorganisaties. Vrijwilligerswerk maakt het verschil; Culemborg wordt daar mooier van. Vrijwilligerswerk doen is een verrijking voor je leven. Elke maand vertelt een vrijwilliger over zijn/haar ervaringen met vrijwilligerswerk.

Arie Noorlander (70) raakte 15 jaar geleden zijn baan kwijt. Ander werk vinden, dat lukte niet. Dat verlies hakte er in. Maar hij vond een nieuwe invulling voor zijn leven als vrijwilliger bij ElkWelzijn en is daar heel gelukkig mee.

Tekst: Frans Huber; Foto: Karin van de Kar

Foto Arie Noorlander

Geen betaalde baan meer

‘Toen ik 55 was vond er een reorganisatie plaats bij het bedrijf waar ik werkte, mijn baan verdween. Ik had meer dan 30 jaar met plezier gewerkt en dat stopte van de een op de andere dag’, zo vertelt Arie. ‘Vervolgens bleef ik solliciteren maar het lukte niet om wat anders te vinden, mijn leeftijd speelde me parten. Ik werd geconfronteerd met een gevoel van verlies, van leegte’.

‘Ik was fysiek gezond en wilde wat doen, van nut zijn voor de samenleving. Maar wat? Tot iemand uit mijn zangkoor me de tip gaf om eens bij ElkWelzijn langs te gaan, toen nog een beginnende welzijnsorganisatie. Elk zocht mensen die als vrijwillige bijrijder ouderen vanuit huis naar de dagopvang wilden brengen en halen. Ik had geen ervaring met zulk werk maar het leek me wel wat: ik ben iemand die veel voldoening beleeft aan activiteiten waarmee ik anderen kan helpen. Het bleek een schot in de roos’.

Brengen van ouderen naar de dagopvang

‘Een aantal keren per week reden de chauffeur en ik met het busje van Elk langs het huis van de ouderen, pikten ze ’s morgens op en brachten ze ook weer thuis. Ik leerde ‘mijn’ mensen steeds beter kennen, de omgang werd informeler, er ontstond een klik. Daardoor was er ruimte voor grapjes en plagerijtjes, dat kon omdat je wist wat je aan elkaar had’.

‘Ja, ik heb dit werk tien jaar lang gedaan met veel plezier en voldoening, het is fijn om zoveel waardering te krijgen. Soms was het ook moeilijk en pijnlijk: het ging vaak om kwetsbare ouderen, mensen werden langdurig ziek, de dagopvang was dan geen haalbare kaart meer. Ik moest dan afscheid van ze nemen. Dat was ontroerend, het deed me veel. Ze bedankten mij maar ik bedankte hen ook: Fijn dat ik je op mocht halen!’.

Het project stopte na tien jaar maar er kwam voor Arie ander werk:

Maatjesproject

‘In dezelfde tijd startte ElkWelzijn een Maatjesproject: vrijwilligers die contact onderhouden met iemand die alleen is en kwetsbaar. Daar heb ik me vijf jaar geleden voor opgegeven. Ik doe dit werk nog steeds met veel inzet en betrokkenheid. Eerst een tijdlang met een lichtgehandicapte meneer waar ik regelmatig hele einden mee ging lopen en waarvoor ik ook wel kleine klusjes deed’.

‘Momenteel heb ik twee maatjes, een meneer van ver in de tachtig die slecht ter been is en nooit meer buiten komt en een jongere met een verstandelijke beperking. Heel verschillende mensen die van mij heel verschillend gedrag verlangen. Ik moet inspelen op hun mogelijkheden en bijzonderheden. Ik moet me aanpassen en richten naar wat zij aankunnen en nodig hebben. Het vraagt veel flexibiliteit, dat is voor mij een goeie uitdaging’.

Telefooncirkel

‘Twee jaar geleden is Elk een telefooncirkel gestart voor alleenwonende ouderen. Het leek een leuk project en ik heb me opgegeven. We doen het met zes vrijwilligers. Het gaat om een kring van zeven mensen die elkaar dagelijks bellen. Als ik dienst heb bel ik de eerste en vervolgens bellen zij om de beurt de anderen. De laatste belt mij weer. Een wijkcoach van ElkWelzijn is achterwacht’.

‘De cirkel is vooral bedoeld als signaleringssysteem: als tijdens het bellen blijkt dat er met iemand iets niet goed is, nemen we meteen contact op met de achterwacht en kan hulp worden gegeven’.

Arie vindt het nog steeds een fijn project: ‘ Ik ben er van het begin af aan bij betrokken en kon meepraten over de wijze waarop het project moet functioneren. Bovendien hebben we regelmatig overleg als team vrijwilligers, dat is functioneel, je zoekt naar oplossingen als er iets fout gaat, maar het is tegelijkertijd ook gezellig. Ik leer en geniet er van’.

15 jaar vrijwilligerswerk bij ElkWelzijn

‘Ik doe nu 15 jaar lang vrijwilligerswerk en ben daar heel gelukkig mee. Het geeft mijn leven zin, het is een fijn gevoel wanneer je gemist wordt. En ik ben wijzer en flexibeler geworden, pas me gemakkelijker aan’.

‘Het werken bij ElkWelzijn bevalt me prima. De organisatie is de afgelopen jaren steeds professioneler geworden, er wordt doelgerichter gewerkt, er is meer contact met de mensen om wie het uiteindelijk gaat. Ik ben er inmiddels kind aan huis. Als er iets is, kan ik altijd terecht bij de wijkcoaches. Maar omgekeerd ook: wanneer zij iets nodig hebben weten ze mij te vinden. Wat dat betreft moet ik zorgen dat ik goed mijn grenzen aanhoud. Zo ben ik bijvoorbeeld nooit beschikbaar op donderdag want dan zorgen Riet, mijn vrouw, en ik voor onze kleinkinderen!’

Heeft u ook interesse in vrijwilligerswerk of wilt u er meer over weten? Neem dan contact op met Sandra Rigter, coördinator vrijwilligerswerk bij ElkWelzijn. Of kijk in de vrijwilligersvacaturebank.

 

Deel dit bericht

Bekijk onze andere berichten

65 schoolspullenpassen uitgedeeld

SchuldHulpMaatje en ElkWelzijn hebben ook dit jaar weer school spullenpassen aangeboden aan juffen en meesters van groep 8. De passen zijn voor kinderen van ouders